New
New
Year 5

Compare and order numbers with up to 3 decimal places

I can use understanding of place value to compare and order numbers with up to 3 decimal places

New
New
Year 5

Compare and order numbers with up to 3 decimal places

I can use understanding of place value to compare and order numbers with up to 3 decimal places

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. To compare two numbers, you compare digits with the same place value, starting with the largest place-value digit
  2. If whole numbers. tenths and hundredths are the same, look at the value of the thousandths digit to compare and order

Common misconception

Pupils mistake numbers with more digits after the decimal point to be the larger number.

Provide opportunities for pupils to build numbers with base 10 blocks, enabling them to see the magnitude of the numbers they compare.

Keywords

  • Compare - When you compare, you look for similarities and differences in an object or value.

  • Place value - The value of a digit in a number based on where it is placed is known as place value.

  • Order - You can order numbers by putting them in a place based on a set rule.

Use the stem sentence 'I say ___ point ___ ___ ___ but I think ___ wholes and ___ tenths/hundredths/thousandths to help pupils readily convert between each value to compare more easily.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Order these place values from largest to smallest.
1 - Ones
2 - tenths
3 - hundredths
4 - thousandths
Q2.
What is the value of the 7 in 32.573?
7 tens
7 tenths
7 hundreds
Correct answer: 7 hundredths
7 thousandths
Q3.
Match the symbol to its correct definition.
Correct Answer:<,less than

less than

Correct Answer:>,greater than

greater than

Correct Answer:=,equal to

equal to

Q4.
How many tenths are there altogether in 8.7?
Correct Answer: 87
Q5.
What is the total value of the counters?
An image in a quiz
Correct Answer: 4.252
Q6.
4.375 is composed of how many thousandths?
5
75
375
Correct answer: 4375

6 Questions

Q1.
3.756 is composed of 3 ones and how many additional thousandths?
Correct Answer: 756
Q2.
Match the keywords with the correct definitions.
Correct Answer:Compare ,When you look for similarities and differences in an object

When you look for similarities and differences in an object

Correct Answer:Place value ,The value of a digit in a number based on where it is placed

The value of a digit in a number based on where it is placed

Correct Answer:Order ,Putting numbers in a place based on a set rule.

Putting numbers in a place based on a set rule.

Q3.
Select all the statements that are true.
Correct answer: 3.784 > 2.483
2.483 > 3.784
3.784 < 2.483
Correct answer: 2.483 < 3.784
Q4.
Write the missing symbol to compare these numbers: 4.376 5.2
Correct Answer: <
Q5.
Order the following lengths from largest to smallest:
1 - 3.1 m
2 - 1.3 m
3 - 1.003 m
4 - 0.98 m
Q6.
Which of the following pairs of number sentences could be completed by using the > inequality symbol?
4.5 _ 5.4
Correct answer: 7.06 _ 7.05
8.006 _ 9
Correct answer: 3.76 _ 3.67

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.