New
New
Year 5

Read and write numbers with up to 3 decimal places

I can read and write numbers with up to 3 decimal places.

New
New
Year 5

Read and write numbers with up to 3 decimal places

I can read and write numbers with up to 3 decimal places.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. There are 10 one thousandths in one hundredth.
  2. There are 100 one thousandths in one tenth.
  3. There are 1,000 one thousandths in one whole.
  4. Thousandths are recorded in the third decimal place so one thousandth is 0.001

Common misconception

Pupils record numbers like 29 thousandths incorrectly as 0.0029

Continue to link representations of thousandths to the place value chart and use language of ten thousandths being equal to one hundredth.

Keywords

  • Thousandth - One thousandth is one part in one thousand equal parts.

  • One thousandth the size - When a whole is divided into one thousand equal parts, we can say one of those parts is one thousandth the size of the whole.

  • Thousandths column - The thousandths column places the number of thousandths a given number has.

  • Millimetre - A millimetre is a measure of length that can be abbreviated as mm.

Make sure pupils continue to develop a sense of magnitude for one thousandth in comparison to one whole, one tenth and one thousandth. Replacing place value headings for representative bars is a good way to continue to develop this.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
There are centimetres in one metre.
Correct Answer: 100, one hundred
Q2.
0.01 is __________of 1
one tenth the size
Correct answer: one hundredth the size
one hundred times the size
ten times the size
Q3.
If I make a number ten times smaller, then I make that number ten times smaller again, this is the equivalent of:
Correct answer: Dividing by 100
Dividing by 20
Subtracting 20
Subtracting 100
Q4.
One tenth is __________ one hundredth.
Correct answer: 10 times bigger than
10 times smaller than
One tenth the size of
One hundred time bigger than
Q5.
0.47 can be described as:
47 tenths
Correct answer: 47 hundredths
Correct answer: 4 tenths and 7 hundredths
47 decimals
Q6.
Write 97 hundredths as a decimal number.
Correct Answer: 0.97

6 Questions

Q1.
There are ___ millimetres in one metre.
10
100
Correct answer: 1,000
Q2.
1 mm written as a decimal number is m
Correct Answer: 0.001
Q3.
0.001 is __________ 1
one tenth the size of
one hundredth the size of
Correct answer: one thousandth the size of
one thousand times bigger than
Q4.
0.001 is __________ 0.1
one tenth the size of
Correct answer: one hundredth the size of
one thousandth the size of
one thousand times bigger than
Q5.
If the long blue bar represents one metre, how many metres does this image represent? m
An image in a quiz
Correct Answer: 0.026, 0.026m, 0.026 metres
Q6.
86 cm is equivalent to:
Correct answer: 0.86 m
806 mm
Correct answer: 860 mm
8.6 m
Correct answer: 0.860 m