New
New
Year 5

Solve problems with numbers with up to 3 decimal places

I can solve problems with numbers with up to 3 decimal places

New
New
Year 5

Solve problems with numbers with up to 3 decimal places

I can solve problems with numbers with up to 3 decimal places

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Apply known facts and place value to solve problems involving up to 3 decimal places.
  2. Extend column addition and subtraction to include numbers with up to 3 decimal places.
  3. Use number facts to 10 to bridge through ones, tenths and hundredths.

Common misconception

Pupils may look to adopt a formal written strategy straight away when this is not necessary.

Share different strategies utilised by pupils within the lesson and compare these to expand pupils' understanding of efficiency.

Keywords

  • Represent - A representation is a way of showing a mathematical idea. Concrete objects, pictures and symbols can all be used to represent mathematics.

  • Operation - A mathematical process such as addition, subtraction, multiplication or division can be described as an operation.

  • Efficient - An efficient strategy is a way of solving a problem that is accurate and can be done more quickly than others.

Give plenty of time for pupils to represent problems with bar models without an emphasis on finding the answer. This will support pupils to access the maths through the worded contexts and enable them to identify appropriate operations to help solve.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
How many mm are there in 1 cm?
Correct Answer: 10, 10 mm, 10 millimetres
Q2.
How many mm are there in 0.025 m?
0.025
5
Correct answer: 25
250
Q3.
How many mm are there in 0.5 m?
Correct Answer: 500, 5 hundred, five hundred
Q4.
0.008 + 0.003 =
Correct Answer: 0.011, 11 thousandths, eleven thousandths
Q5.
What is the difference between 0.524 and 0.529?
Correct Answer: 0.005, 5 thousandths, five thousandths
Q6.
What operation is required to find the missing value?
An image in a quiz
Correct answer: addition
subtraction
multiplication
division

6 Questions

Q1.
Tick the known fact that could help you to solve: 0.004 + 0.005 = ?
Correct answer: 4 + 5 = 9
2 + 7 = 10
6 + 3 = 9
8 + 1 = 9
Q2.
The centre of the net should be 0.914 m tall. At the moment, the height of the net is 0.921 m tall. How much should the net be lowered by? mm
Correct Answer: 7, 7 mm
Q3.
Which bar model represents the equation? 200 mm + 70 mm = ?
An image in a quiz
An image in a quiz
Correct Answer: An image in a quiz
An image in a quiz
Q4.
In one week, 0.046 m of rain fell. The next week, 0.015 m of rain fell. How much rain fell in total over the two weeks? Give your answer in metres.
Correct Answer: 0.061 m, 0.061 metres
Q5.
One parcel weighs 0.4 kg and one parcel weighs 1.37 kg. How much do they weigh altogether? Give your answer in kilograms.
Correct Answer: 1.77 kilograms, 1.77 kg
Q6.
Order these lengths from longest to shortest.
1 - 4 m
2 - 0.4 m
3 - 0.39 m
4 - 0.375 m
5 - 0.004 m