New
New
Year 5

Use knowledge of place value to calculate with decimal numbers up to and bridging one tenth

I can use knowledge of place value to calculate with decimal numbers up to and bridging one tenth.

New
New
Year 5

Use knowledge of place value to calculate with decimal numbers up to and bridging one tenth

I can use knowledge of place value to calculate with decimal numbers up to and bridging one tenth.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. 10 one hundredths is equal to one tenth or 0.1
  2. If 7 + 3 is equal to 10 then 7 hundredths + 3 hundredths is equal to 10 hundredths which is equal to one tenth 0.1
  3. Number facts and place value can be applied when adding hundredths which bridge one tenth.

Common misconception

Pupils use a known fact but add or subtract with different place values (e.g. 0.6 + 0.04 = 0.1).

Unitise through the use of language to help identify this for pupils. For example: 6 hundredths plus 4 hundredths is equal to 10 hundredths.

Keywords

  • Number fact - A simple calculation using two numbers.

  • Bridge / bridging - A mental strategy which uses addition or subtraction to cross a number boundary.

Give children the opportunity to explore and compare a range of numbers for which they can apply using known facts to. In particular, allow pupils to discern between numbers that look similar (e.g 0.4 and 0.04).
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Tick the number facts that make 10.
4 + 7
Correct answer: 2 + 8
Correct answer: 4 + 6
6 + 5
Q2.
Ten hundredths are equal to _________.
Correct answer: one tenth
one
ten tenths
Q3.
Tick all of the equations that can represent this part-part-whole model.
An image in a quiz
10 = 7 – 3
Correct answer: 10 = 7 + 3
Correct answer: 7 + 3 = 10
Correct answer: 3 + 7 = 10
Correct answer: 10 – 3 = 7
Q4.
I know 6 + 3 = 9 so 60 + 30 =
Correct Answer: 90 , ninety
Q5.
I know 6 + 3 = 9 so 0.6 + 0.3 =
Correct Answer: 0.9, zero point nine, nine tenths
Q6.
Tick the correct equations.
Correct answer: 1.4 – 0.6 = 0.8
14 – 0.6 = 0.8
6 + 0.8 = 1.4
0.6 + 0.8 = 14
Correct answer: 0.6 + 0.8 = 1.4

6 Questions

Q1.
I know 4 + 5 = 9 so 0.04 + 0.05 =
Correct Answer: 0.09 , 9 hundredths , Zero point zero nine
Q2.
I know 7 − 4 = 3 so 0.07 − 0.04 =
Correct Answer: 0.03 , 3 hundredths , Zero point zero three
Q3.
Which of these pairs of numbers sum to make 0.1?
Correct answer: 0.06 + 0.04
Correct answer: 0.02 + 0.08
0.5 + 0.5
0.09 + 0.1
Q4.
Use a known number fact to help you solve: 0.1 − 0.04 =
Correct Answer: 0.06 , Six hundredths , 6 hundredths, Zero point zero six
Q5.
Fill in the missing number for the equation represented by the number line.
An image in a quiz
Correct Answer: 0.07
Q6.
Fill in the missing number: − 0.08 = 0.09
Correct Answer: 0.17