Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Chants and songs with a call and response structure

      Lesson details

      Learning outcome

      I can sing and identify call and response structures in chants and songs.

      Key learning points

      1. We warm up before singing so that our bodies, minds and voices are ready to sing.
      2. Many of the songs and games we play have a call and response structure.
      3. Call and response chants and songs are found all around the world.
      4. Instrumental music can have a call and response structure too.
      5. Call and response is a question and answer musical structure.

      Keywords

      • Warm up - a sequence of exercises used to prepare the mind, body and voice for singing

      • Call and response - a question and answer musical structure

      • Structure - the way the music or song is organised

      Common misconception

      Call and response is a singing structure.

      The call and response structure can be found in songs, chants and instrumental music in musical styles all around the world.

      Teacher tip

      To bring this unit to life, you might like to source a basket and the fruits we need as well as a selection of other fruits and vegetables.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When we speak in time to the steady pulse, we are...

      singing
      Correct answer: chanting
      playing
      humming

      Q2.
      When we create musical sounds with our voice that can be a mixture of high sounds and low sounds, we are...

      Correct answer: singing
      chanting
      playing
      whispering

      Q3.
      Why is a steady pulse useful when we play music or sing together?

      An image in a quiz
      It helps us to sing higher.
      Correct answer: It helps us to sing and chant in time together.
      It helps us to sing louder.

      Q4.
      Pulse is...

      the way the music is organised.
      how fast or slow the music is played.
      Correct answer: the steady heartbeat of the music.

      4 Questions

      Q1.
      We warm up so that we're ready to sing. Match the warm up to the part of our body it helps.

      Correct Answer:vocal exercises,muscles in our throats

      muscles in our throats

      Correct Answer:clapping games,our brain and our concentration

      our brain and our concentration

      Correct Answer:tongue twisters,our lips and our mouth

      our lips and our mouth

      Q2.
      Which of these describes structure?

      An image in a quiz
      the patterns of sounds we play and sing
      Correct answer: the way the music is organised
      how fast or slow the music is played

      Q3.
      When we answer a call, we are singing, chanting or playing a...

      echo
      question
      Correct answer: response

      Q4.
      True or false, call and response is only a singing structure.

      Correct Answer: false

      To help you plan your 1 music lesson on: Chants and songs with a call and response structure, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...