Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can layer multiple rhythms to create a polyrhythm as part of an ensemble.

      Key learning points

      1. The lyrics and phrases of a song can be used to create a rhythmic ostinato.
      2. Multiple rhythmic ostinati can be layered to create a thicker texture.
      3. Layering 'on-beat; and offbeat rhythms creates a polyrhythm.

      Keywords

      • Syncopation - rhythms that emphasise the offbeat

      • Rhythmic ostinato - a repeating musical idea created from a rhythmic pattern

      • Polyrhythm - playing two or more conflicting rhythms at the same time

      • Texture - the combination of different layers of sounds

      Common misconception

      Polyrhythms are only created with syncopated rhythm patterns.

      Polyrhythms are built from a combination of on and offbeat rhythms and rhythms that give a feeling of a different metre (beats per bar).

      Teacher tip

      Sequence together your whole body, breathing and vocal exercises to warm up and prepare for singing together.

      Equipment

      Group sets of unpitched percussion e.g. claves, djembe and shakers.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these is an example of an unpitched percussion instrument?

      glockenspiel
      Correct answer: guiro
      flute

      Q2.
      What is an upbeat?

      the organisation of notes around a central note, the tonic
      Correct answer: when music begins on any beat except for the first beat; also known as anacrusis
      a description of the sound or tone of an instrument

      Q3.
      An is a group of musicians who sing or play together.

      Correct Answer: ensemble

      Q4.
      An is a musical part that supports the main melody or chant.

      Correct Answer: accompaniment
      Q1 image 3 Western Concert Flute, Thea Paraskevaides, 2010 licensed under CC-BY-SA 4.0

      4 Questions

      Q1.
      What is a rhythmic ostinato?

      Correct answer: a repeating musical idea created from a rhythmic pattern
      a visual grid system to represent and perform rhythmic patterns
      a scale of five notes

      Q2.
      Layering 'on-beat' and offbeat rhythms creates a ...

      Correct Answer: polyrhythm

      Q3.
      What is syncopation?

      Correct answer: rhythms that emphasise the offbeat
      the way the music is organised
      a part of a word pronounced as one unit of sound, for example ‘syll’ in syllable

      Q4.
      What is this rhythm?

      An image in a quiz
      Taka
      Ta-di
      Correct answer: Ta-mi
      Q4 MuseScore Studio is developed by Muse Group https://musescore.org/en

      To help you plan your 6 music lesson on: Layering rhythms, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...