New
New
Lesson 2 of 6
  • Year 9

Action in early movies

I can explain how music was used in early movies, and can create music for a typical chase scene in a silent movie.

Lesson 2 of 6
New
New
  • Year 9

Action in early movies

I can explain how music was used in early movies, and can create music for a typical chase scene in a silent movie.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. The silent movie era was between the 1890s and 1920s.
  2. In this period, film music was performed live by a solo performer (often improvised) or a group.
  3. The performers tried to capture and exaggerate the mood of scenes.
  4. Chase scenes were common in silent movies.
  5. The music often used a fast tempo, fast rhythms and scalic runs to create a sense of excitement.

Keywords

  • Silent movie - a film that has no recorded sound, common between the 1890s and 1920s

  • Chase scene - a scene in which a character is chased

  • Scalic - a melody that uses segments of a scale

Common misconception

Music for films is always recorded and played through speakers.

Before technology existed to do this, film music was played live by performers in the room. It would often be a solo piano/organ player, who would improvise along with the film. Sometimes, ensembles such as orchestras would play music live instead.


To help you plan your year 9 music lesson on: Action in early movies, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

File needed for this lesson

  • Chase scene clip 7.78 MB (MP4)

Download this file to use in the lesson.

You can adapt the chase scene task in various ways to suit your pupils. To simplify it, focus on playing the melodic parts (with no bass line) or just create the Dm idea (with no modulation to base it on A). To extend the task, challenge pupils to create contrasting melodic ideas to build variety.
Teacher tip

Equipment

DAW and MIDI keyboards, or live keyboards/pianos

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Which of these is not a role of film music?

telling us about characters
introducing the opening of the film
building tension and suspense
creating a suitable atmosphere
Correct answer: having a consistent tempo

Q2.
What is a title theme?

Correct answer: the main musical theme of a film
the key of the music in the film
a short musical idea that represents a character
something that we associate a certain musical genre or sound with (e.g. a place)

Q3.
What could a leitmotif represent? (Choose all that apply)

Correct answer: a character
Correct answer: an idea
Correct answer: a place
a key signature

Q4.
Which of these is the term for something that we link a certain musical genre or sound with (e.g. a place)?

musical linkage
musical recreation
musical comprehension
musical company
Correct answer: musical association

Q5.
When a performer makes something up on the spot, we would say that they are __________.

recreating
delineating
Correct answer: improvising
accentutating
providing

Q6.
What is a scale?

a type of chord
a fast pattern
Correct answer: a set of notes
a complex rhythm
a type of melody

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
When was the era of silent movies?

1870s - 1900s
Correct answer: 1890s - 1920s
1910s - 1940s
1930s - 1960s
1950s - 1980s

Q2.
What is a silent movie?

A movie that is always viewed in silence.
A movie that has speech but not music.
Correct answer: A movie that has live music performed with it but no speech.
A movie that has live speech performed with it but no music.
A movie that has both recorded music and speech.

Q3.
Which statement is true about music in silent movies?

it was always performed by a soloist
it was always performed by an ensemble
Correct answer: it could be performed by a soloist or ensemble
it was usually for a soloist with an ensemble accompanying

Q4.
Which statement is true about music in silent movies?

it was always improvised
it was always composed and written down
Correct answer: it could be improvised or composed
every film always used the same music

Q5.
Which of these is a typical feature of music in chase scenes?

major key
harsh timbre
Correct answer: fast tempo
very high pitch

Q6.
Which is a very common feature of melodies in chase scenes?

arpeggios
broken chords
large intervals
ornamentation
Correct answer: scalic runs

Additional material

Download additional material