New
New
Lesson 3 of 6
  • Year 9

Tension in early movies

I can explain how music in silent movies helps to create tension and suspense.

Lesson 3 of 6
New
New
  • Year 9

Tension in early movies

I can explain how music in silent movies helps to create tension and suspense.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Mickey-mousing is a common technique in early movies.
  2. This is where the music copies the movement of a character.
  3. Many early movies also involve scenes in which music is key to creating suspense.
  4. Typical suspenseful music uses dissonant chords (such as diminished sevenths) and sudden changes.

Keywords

  • Mickey-mousing - a technique in which the film music copies movement on screen (e.g. ascending notes in time with a character ascending stairs)

  • Diminished seventh - a chord containing four notes that is useful for creating a feeling of sudden drama

  • Dissonance - a combination of notes which create a harsh or tense sound - opposite of consonance

Common misconception

A diminished seventh chord is just like any other extended chord - a triad with added notes.

A diminished seventh chord is quite unique as every interval is the same size (three semitones). It is different from extended chords that add notes to a triad. It has been used for centuries as a tense, dramatic chord, including in silent movies.


To help you plan your year 9 music lesson on: Tension in early movies, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

File needed for this lesson

  • Suspense scene 5.76 MB (MP4)

Download this file to use in the lesson.

For Task B, focus on creating mood through articulation, dynamics and low pitch. The note choice for the melody is not crucial, so encourage students to be creative with their chromatic melodies. You could extend learning by challenging them to play the staccato melody in 3rds rather than octaves.
Teacher tip

Equipment

DAW and MIDI keyboards, or keyboards/pianos

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Movies without recorded sound are known as __________ movies.

Correct Answer: silent

Q2.
Silent movies were the most common type of movies between the 1890s and when?

1910s
Correct answer: 1920s
1930s
1940s
1950s

Q3.
Which statements are true about music in silent movies? Choose all that apply.

It was always performed by orchestras.
Correct answer: It could be improvised.
It was recorded.
Correct answer: It was performed live.

Q4.
__________ runs were a common feature of melodies in chase scenes

rhythmic
tonal
Correct answer: scalic
accented

Q5.
When is a title theme typically first heard in a film?

Correct answer: at the start
in the middle
at the climax
at the end

Q6.
A leitmotif can represent a __________, place or idea.

Correct Answer: character, person

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What is mickey-mousing?

music that creates a suitable mood
Correct answer: music that matches a character's movement
music that is played by musicians 'inside' the film (e.g. a band on screen)
music that is repeated

Q2.
Which statement is not true about music in silent movies?

it could be composed and written down
it could be performed solo
it drew on musical associations
Correct answer: the filmmakers always created it exactly to fit with the film

Q3.
Which of these is an example of mickey-mousing?

a fast rhythm playing in an exciting scene
a minor chord playing when a character hears sad news
Correct answer: an ascending scale playing when a character climbs up a wall
a leitmotif playing that represents a particular place

Q4.
How many notes are in a diminished seventh chord?

1
2
3
Correct answer: 4
5

Q5.
How many semitones are between each note in a diminished seventh chord?

1
2
Correct answer: 3
4
5

Q6.
Which of these is not a typical feature of music in suspense scenes?

Correct answer: consistent dynamics
changes in tempo
chromatic harmony
sudden changes in articulation

Additional material

Download additional material