New
New
Lesson 5 of 6
  • Year 7

Folk dance and the minor scale

I can describe some common features of European and Russian folk dance and can perform the melody of Korobeiniki.

Lesson 5 of 6
New
New
  • Year 7

Folk dance and the minor scale

I can describe some common features of European and Russian folk dance and can perform the melody of Korobeiniki.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Many folk music traditions use music for dance, including for celebrations like marriages and harvest.
  2. Like most dance music, folk dance needs a clear pulse, suitable tempo and repeated rhythms.
  3. Korobeiniki is a Russian folk song often used for dancing, that was famously used for the video game Tetris.
  4. It includes four-bar phrases, dotted crotchets and it is based on a minor scale.
  5. The music repeats and uses repeat marks in the notation to show this.

Keywords

  • Minor scale - a set of seven notes in a minor key

  • Dotted crotchet - a note that lasts for one and half beats

  • Phrase - a short section of a melody, normally lasting 1, 2 or 4 bars

  • Repeat mark - a symbol at the end (and also often start) of a section that tells the performer to repeat it

Common misconception

Hand positions should only change at the start of new phrases.

This depends entirely on what notes are used. Sometimes, like in Korobeiniki, it is more useful to change hand position during a phrase. When doing this, we should always practise making it seamless, so there is no obvious change in sound.


To help you plan your year 7 music lesson on: Folk dance and the minor scale, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Korobeiniki, like many Russian and Eastern European folk dances is often performed with an accelerating tempo. Extend the practical task by challenging pupils to start very slowly, then gradually speed up, with the focus on keeping consistently accurate and fluent as the tempo increases.
Teacher tip

Equipment

Keyboard instrument

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What is the benefit of a strong pulse in a sea shanty?

it makes the song sound quiet
Correct answer: it helps sailors coordinate their movements
it makes the melody more complicated
it adds harmony

Q2.
When singers sing different pitches with the same words and rhythm we call this singing in .

Correct Answer: harmony

Q3.
What would you expect to hear in unison singing?

singers all singing different notes
Correct answer: singers all singing the same notes together
singers performing in canon
singers clapping while singing

Q4.
What is the name for a short section of a melody, usually 1, 2 or 4 bars long?

scale
rhythm
Correct answer: phrase
chord

Q5.
A strophic structure has a __________ that repeats, with only the lyrics changing.

rhythm
Correct answer: melody
chord
scale

Q6.
Clapping and stamping are examples of body __________.

melody
Correct answer: percussion
harmony
rhythm

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Folk __________ are used in many cultures, often to celebrate events such as marriages and harvest.

scales
phrases
Correct answer: dances
harmonies

Q2.
Which of these is an important feature of folk dance?

complex solos
Correct answer: steady rhythm for movement
silent performances
unpredictable speed

Q3.
Which of these would you not expect to hear in folk dance?

repetitive patterns
steady pulse
simple melodies
Correct answer: long, complex solos

Q4.
How many beats does a dotted crotchet last for?

1
Correct answer:
2
3

Q5.
What does this symbol mean? :||

play faster
Correct answer: play the section again
stop playing
change dynamics

Q6.
A minor __________ is a set of seven notes in a minor key.

chord
phrase
Correct answer: scale
interval