New
New
Lesson 6 of 6
  • Year 7

Playing a folk melody in two parts

I can play Korobeiniki with a melody and accompaniment.

Lesson 6 of 6
New
New
  • Year 7

Playing a folk melody in two parts

I can play Korobeiniki with a melody and accompaniment.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Folk dances often have highly rhythmic accompaniment parts which make them effective for dancing.
  2. These will often use repeated rhythms that create rhythmic drive, which is a feeling of energy.
  3. In Korobeiniki, we can create a simple accompaniment using the bass notes A, D and E.
  4. By choosing a suitable rhythm, we can create the rhythmic drive typical of many folk dances.

Keywords

  • Accompaniment - a part in the music that supports the melody

  • Semibreve - a note that lasts for four beats

  • Crotchet - a note that lasts for one beat

  • Rhythmic drive - a feeling of energy created by rhythms

Common misconception

Folk dances and folk songs are different names for exactly the same thing.

Not necessarily. Many folk songs are for storytelling or other purposes, not dancing. Some folk songs are designed for dancing, which often have different features, including an upbeat tempo, strong pulse and rhythmic drive.


To help you plan your year 7 music lesson on: Playing a folk melody in two parts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Some pupils may not reach the stage of being ready to add a simple accompaniment or one with rhythmic drive. Emphasise that, when practising, pupils should be focusing on the melody first, then only adding the accompaniment once the melody is fluent and accurate.
Teacher tip

Equipment

Keyboard instrument

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Which of these are folk dances often used to celebrate?

journeys
Correct answer: harvests
Correct answer: marriages
shopping

Q2.
Which of these is a common characteristic of folk dance?

complex solos
very quiet and slow
unpredictable patterns
Correct answer: a strong pulse

Q3.
How many beats is a crochet worth?

Correct Answer: 1, one

Q4.
Which two statements are true about a dotted crotchet?

it is the same as a crotchet
Correct answer: it is longer than a crotchet
it is the same as a minim
Correct answer: it is shorter than a minim
it is longer than a minim

Q5.
What is this symbol called? :||

pause mark
crescendo
Correct answer: repeat mark
fermata

Q6.
How many notes are in a minor scale?

Correct Answer: 7, seven

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What is an accompaniment?

the main melody
Correct answer: supporting music under the melody
a fast rhythm
a second melody

Q2.
Which of these are included in an accompaniment?

solos and trills
Correct answer: chords, bass, and rhythmic parts
loud shouts
unison singing

Q3.
What is rhythmic drive?

music with no pulse
stopping the rhythm suddenly
Correct answer: a strong sense of forward movement created by rhythm
playing as slowly as possible

Q4.
Which of these is most likely to create rhythmic drive?

Correct answer: steady repeated drum patterns
silence
one long note
free improvisation with no pulse

Q5.
Korobeiniki is a folk dance from __________.

Spain
Ireland
Correct answer: Russia
Poland

Q6.
A four-beat note is called a __________.

quaver
crochet
minim
Correct answer: semibreve