Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Hitting/striking a ball into a space

      Lesson details

      Learning outcome

      I can hit the ball accurately into space in order to score points.

      Key learning points

      1. Move: to hit the ball into space, we have to strike the ball with the racket, pointing the racket head at the space.
      2. Move: overarm throws into space require stepping into the throw and rotating the body to throw over a greater distance.
      3. Think: hitting the ball into a space allows us to score points against our opponent.
      4. Feel: choosing to use the racket to hit the ball when hitting into space instead of throwing the ball shows courage.
      5. Connect: encouraging our teammates when they make a mistake demonstrates empathy.

      Keywords

      • Opponent - a person or team we are playing against in a game situation

      • Score - the number of points, goals, runs, etc., that each player or team has in a game

      • Space - an open area where your opponent isn't standing

      Common misconception

      Many pupils stand too close or too far away from the ball which makes it hard for them to strike the ball effectively.

      Encourage pupils to stand roughly an arm's distance away from the ball in a well-balanced stance.

      Teacher tip

      Using a larger /softer ball can support pupils with their hand-eye coordination and help them feel more successful in the game. If batting tees are not available, pupils can drop and hit the ball.

      Equipment

      1 racket between 5 pupils, 4 balls between 5 pupils, 1 tee between 5 pupils, 30+ cones, 1 hoop between 5 pupils.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is one way you can aim at a target?

      Correct answer: look towards it
      look above it
      close your eyes

      Q2.
      Attempting to make a hard shot to beat your opponent requires what?

      Correct answer: courage
      teamwork
      space

      Q3.
      Scoring points requires hitting the ball with power and accuracy away from what?

      the court
      the net
      Correct answer: your opponent

      Q4.
      Working together to hit the ball back and forth requires what?

      strength
      power
      Correct answer: teamwork

      4 Questions

      Q1.
      What do you call a person or team that you are playing against in a game situation?

      a teammate
      a partner
      Correct answer: an opponent

      Q2.
      Hitting the ball into space, when playing against an opponent, increases the chance of what?

      Correct answer: scoring points
      losing the ball
      your opponents winning

      Q3.
      What might happen if you stand too close to the ball when preparing to strike it?

      it goes further
      more accuracy
      Correct answer: harder to strike

      Q4.
      If a teammate makes a mistake, what can you do to help them not to give up?

      do nothing
      get frustrated
      Correct answer: encourage them

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Hitting/striking a ball into a space, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...