Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Hitting/striking a ball with accuracy and power to beat an opponent

      Lesson details

      Learning outcome

      I can hit the ball accurately with my racket and can apply power to my shot in order to beat my opponent.

      Key learning points

      1. Move: hitting requires us to watch the ball carefully on to the racket ensuring the racket head points at the target.
      2. Move: scoring points requires hitting the ball with power and accuracy away from your opponent.
      3. Think: altering your aim, or how much power you apply to a ball, can change where the ball goes.
      4. Feel: challenging yourself to hit the ball away from your partner to win a point requires courage.
      5. Connect: working together to hit the ball back and forth against the target shows good empathy and teamwork.

      Keywords

      • Hitting - to reach or strike something in order to score in a game

      • Aim - pointing or looking at something you want to hit or reach

      • Opponent - a person who is on an opposing side in a game

      Common misconception

      Pupils don't adjust their body position when preparing to stop the ball or return the hit. Instead, they stretch and try to hit the ball from an unbalanced position.

      Explain to pupils that positioning their body in line with the ball will make it easier to stop it going past them.

      Teacher tip

      When playing with a partner, ensure there is enough space so pupils can move out of the way when it is their partners turn to hit. If outside, using a wall could work similarly to how you use benches.

      Equipment

      1 racket per pupil, 1 ball per pupil, benches

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When hitting a ball, where should you aim the racket head for greater accuracy?

      Correct answer: towards the target
      towards the sky
      towards the floor

      Q2.
      Why might you need to hit the ball with more power?

      to hit shorter
      Correct answer: to hit further
      to hit slower

      Q3.
      Which word is the ability to use force when aiming at different targets?

      Correct answer: power
      speed
      accuracy

      Q4.
      What does playing by the rules when playing against your partner demonstrate?

      determination
      skill
      Correct answer: empathy

      4 Questions

      Q1.
      What are you doing when you point or look at something you want to hit with your ball?

      Correct answer: aiming
      hitting
      communicating

      Q2.
      What do you need to do when the ball is rolling towards you to ensure you hit it correctly?

      close your eyes
      Correct answer: track the ball
      watch your friends

      Q3.
      What are you demonstrating when you work well with other pupils?

      good accuracy
      good power
      Correct answer: good teamwork

      Q4.
      What is the benefit of hitting a ball with power and accuracy when playing against an opponent?

      Correct answer: increased winning chances
      missing the target
      scoring less points

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Hitting/striking a ball with accuracy and power to beat an opponent, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...