Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Striking the ball using a racket or bat with accuracy

      Lesson details

      Learning outcome

      I can hit the ball with a racket accurately towards a target.

      Key learning points

      1. Move: hitting the ball accurately requires you to direct your racket head towards the target.
      2. Move: following through with your racket, towards the target, will increase hitting accuracy.
      3. Think: concentration is important to improve accuracy when aiming for a target.
      4. Feel: you can play with integrity by being honest and fair when keeping score.
      5. Connect: encouraging your partner shows empathy when working on hitting the ball accurately to each other.

      Keywords

      • Accuracy - the ability to control where we hit an object

      • Racket - equipment used by players to hit the ball

      • Target - an object you are aiming for

      Common misconception

      When hitting the ball, pupils focus on power and hitting it as hard as they can, neglecting the need for technique and accuracy.

      Ensure pupils understand the importance of aiming and using the correct technique for the best accuracy. It is best to master this before attempting to add more power.

      Teacher tip

      Use larger / softer balls to support pupils with their technique.

      Equipment

      30+ cones, 1 racket per pupi, 1 ball per pupil, skittles.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When striking a ball with a racket what should you do to generate more power?

      Correct answer: swing it faster
      swing it slower
      swing it up

      Q2.
      Which word means what you are aiming for when striking a ball?

      Correct answer: target
      racket
      power

      Q3.
      If your ball doesn’t reach your target when you hit it, what should you do next time?

      hit it softer
      Correct answer: hit it harder
      hit it similarly

      Q4.
      If a teammate misses a target in a game, what could you do to help them?

      shout at them
      ignore them
      Correct answer: encourage them

      4 Questions

      Q1.
      Hitting the ball accurately requires you to direct your racket head where?

      behind the target
      Correct answer: towards the target
      above the target

      Q2.
      What does using too much power do sometimes when striking a ball?

      Correct answer: goes too far
      makes it slower
      makes it accurate

      Q3.
      How can you help your partner hit a ball with accuracy?

      criticise them
      shout at them
      Correct answer: encourage them

      Q4.
      Hitting a target with accuracy usually requires you to do what with your brain?

      Correct Answer: concentrate, concentration

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Striking the ball using a racket or bat with accuracy, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...