Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Throwing for distance: javelin

      Lesson details

      Learning outcome

      I can throw a javelin using the correct technique to achieve greater distance.

      Key learning points

      1. Move: when throwing the javelin, have feet shoulder width apart, the javelin held above the shoulder pointing forwards.
      2. Move: take the arm back and release the javelin when it passes the shoulder, extending the arm up and away.
      3. Think: focusing on our throwing technique, rather than power, can help us to throw further.
      4. Feel: we can demonstrate resilience by continuing to try and improve our technique, using our partner's feedback.
      5. Connect: communicating feedback clearly and listening to our own feedback shows that we trust and respect each other.

      Keywords

      • Javelin - a long, pointed spear-like tool used in an athletic event called the javelin throw

      • Technique - the method we use to perform a task

      • Feedback - giving helpful and constructive comments about someone's performance or work

      Common misconception

      Pupils grip the javelin tightly in their hand, thinking that this will help them to throw it further, however this can hinder a smooth release and lead to tension in the rest of the arm.

      Pupils should place the javelin across their palm with their fingers wrapped around it, but not too tight. Explain to pupils that a more relaxed grip will result in a smoother release and longer throw.

      Teacher tip

      Use the phrase 'chin, knee, toe' to help pupils when leaning back into their back leg. Their chin, knee and toe should all align. Totate the use of javelins if you do not have enough to go around and use beanbags for pupils without a javelin.

      Equipment

      1 beanbag between 2, 30+ cones, 1 javelin between 2, hoops, worksheet: javelin throw for distance: personal best, additional resource: throwing safety.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      In a long distance race, what is a good tactic that can help you to save energy?

      sprinting the start
      Correct answer: pacing yourself
      sprinting the middle

      Q2.
      What are you demonstrating when you complete a long race without stopping?

      Correct answer: determination
      honesty
      speed

      Q3.
      Which word describes a planned set of actions used to achieve a goal?

      movements
      Correct answer: tactics
      running

      Q4.
      What is a benefit of breathing deeply when running a long distance?

      Correct answer: improved endurance
      longer strides
      improved communication

      4 Questions

      Q1.
      What body part should you hold the javelin above when throwing it?

      your chest
      Correct answer: your shoulder
      your head

      Q2.
      Which word describes giving helpful and constructive comments to help someone improve their performance?

      skill
      communication
      Correct answer: feedback

      Q3.
      How should you grip the javelin to support your throwing technique?

      tightly
      with 2 hands
      Correct answer: a relaxed grip

      Q4.
      Which is most important for a successful throw?

      Correct answer: throwing technique
      throwing power
      throwing speed

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Throwing for distance: javelin, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...