Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Create sequences in unison on apparatus with symmetrical balances

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a sequence in unison, on the apparatus, that includes symmetrical balances, incorporating quality actions and fluidity throughout.

      Key learning points

      1. Move: moving with fluidity throughout the sequence requires accurate timing with no pauses between actions.
      2. Move: executing quality movements in unison, with control and extension in and out of balances, requires flow.
      3. Think: resourcefulness enables us to select the best movements and symmetrical balances to include in the sequence.
      4. Connect: remaining in unison through the sequence requires effective collaboration to ensure we have accurate timing.
      5. Feel: rehearsing the sequence to improve the fluidity and accurate timing throughout requires self-discipline.

      Keywords

      • Unison - performing the same movement at exactly the same time as our partner

      • Accurate timing - performing movements and balances at the exact time you planned or expected

      • Fluidity - moving from one action to another without stopping

      Common misconception

      Pupils use the floor to create their linking movements in unison and move around the apparatus instead of using it.

      Explain to pupils that the apparatus is there to be used and that we can really enhance our creativity if we try and include a range of apparatus in our movements.

      Teacher tip

      Give pupils lots of time to practise their movements in unison on a range of apparatus.

      Equipment

      mats, benches, gymnastic tables, climbing frames or wall bars

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When we move one after the other during a sequence, what do we call this?

      unison
      Correct answer: canon
      asymmetrical

      Q2.
      What must we include between movements to successfully link them together?

      extension
      stillness
      Correct answer: flow

      Q3.
      What does resilience help us to do?

      Correct answer: keep trying
      give up
      get frustrated

      Q4.
      What can we do to help if our partner is finding creating a sequence difficult?

      be quiet
      avoid them
      Correct answer: take the lead

      4 Questions

      Q1.
      How would you and a partner be moving if you were moving in unison?

      Correct answer: with identical timing
      at similar times
      at different times

      Q2.
      When we are able to successfully link movements together, what have we applied?

      pauses
      speed
      Correct answer: flow

      Q3.
      What can collaborating with a partner help with when creating a sequence in unison?

      keeping our distance
      keeping our strength
      Correct answer: keeping accurate timing

      Q4.
      What are you showing if you continue to rehearse the sequence in order to improve it?

      self-esteem
      Correct answer: self-discipline
      self-acceptance

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Create sequences in unison on apparatus with symmetrical balances, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...