Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Symmetrical and asymmetrical learning on apparatus

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a range of quality symmetrical and asymmetrical balances with a partner on apparatus.

      Key learning points

      1. Move: quality balances require holding the balance still, extending the fingers and toes, on a range of apparatus.
      2. Think: using a range of ideas on apparatus to include different levels and connection points requires resourcefulness.
      3. Connect: listening to our partner’s ideas by communicating effectively enables us to select our preferred balances.
      4. Feel: trying our best to improve the ideas we create ensures that they are high quality.

      Keywords

      • Quality - the good characteristics of the performance that suggest the movements and balances are performed correctly

      • Balance - maintaining a desired shape completely still

      • Apparatus - equipment made for a particular task

      Common misconception

      Pupils create 1 balance idea and think they are finished, instead of trying a range of ideas. Pupils only work on one part of the apparatus and fail to try a range of apparatus to create their ideas.

      Explain to pupils that they must try out multiple ideas and use a range of apparatus in order to be successful.

      Teacher tip

      Provide pupils with lots of examples of high quality and highly creative balances to support throughout. Give pupils a specific area of the apparatus to focus on if they are finding it hard to create ideas.

      Equipment

      mats, benches, gymnastic tables, tambourine, climbing frames or wall bars

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      If symmetrical balances are the same on each side, what are asymmetrical balances?

      Correct answer: different
      the same
      similar

      Q2.
      What is essential when creating a high-quality balance?

      moving slowly
      Correct answer: holding it still
      height

      Q3.
      What does creativity help us with?

      copying ideas
      stopping ideas
      Correct answer: imagining new ideas

      Q4.
      How should we perform all quality movements and balances?

      with stillness
      with speed
      Correct answer: with control

      4 Questions

      Q1.
      What does using a range of apparatus help with when creating balances?

      Correct answer: our ideas
      our extension
      our empathy

      Q2.
      What do we call the equipment we use in gymnastics?

      balance
      extension
      Correct answer: apparatus

      Q3.
      Which skill helps you to listen and share ideas with a partner?

      control
      Correct answer: communication
      creativity

      Q4.
      What are we doing if we hold a shape in a stationary position, completely still?

      Correct answer: balancing
      moving
      jumping

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Symmetrical and asymmetrical learning on apparatus, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...