Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a variety of quality movements and balances in a symmetrical way.

      Key learning points

      1. Move: quality symmetrical movements require moving the body with both sides in sync and are controlled with extension.
      2. Move: quality pair symmetrical balances require holding our balance still with extension, creating a line of symmetry.
      3. Think: ensuring two different levels and connection points within balances demonstrates creative gymnastics.
      4. Feel: trying to find the line of symmetry in our actions requires determination and integrity to keep trying.
      5. Connect: working effectively with a partner to create a symmetrical balance requires respect.

      Keywords

      • Balance - maintaining a desired shape completely still

      • Symmetrical - when a balance or a movement is identical on either side

      • Creativity - the ability to generate, imagine or produce new and original ideas, concepts or solutions

      Common misconception

      Pupils forget the line of symmetry in their balances. Pupils always mirror their partner when creating symmetrical balances and always want to connect to their partner using the same body parts.

      The content in cycle 3 will help with this but pupils will need lots of model examples to see how symmetrical balances can still be created without always mirroring their partner.

      Teacher tip

      Drip feed the explanation throughout the practice task. Provide lots of models of symmetrical balances with different levels and connection points to support pupil understanding. Mix up the pairings so that pupils work with a variety of partners to help with creative thinking.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do all quality gymnastic movements and balances have?

      Correct answer: control and extension
      stillness and height
      speed and direction

      Q2.
      What do we mean by changing the course along which we are moving?

      changing levels
      Correct answer: changing direction
      changing control

      Q3.
      What are we changing if we perform movements at different heights?

      direction
      control
      Correct answer: level

      Q4.
      Which skill will help us to successfully collaborate with our partner?

      pace
      speed
      Correct answer: trust

      4 Questions

      Q1.
      What do we mean by symmetrical?

      similar each side
      different each side
      Correct answer: identical each side

      Q2.
      When one partner is higher up in the balance and one partner is lower down, what have you changed in the balance?

      directions
      Correct answer: levels
      sides

      Q3.
      If you continue to try your very best, what skill are you demonstrating?

      Correct answer: determination
      trust
      empathy

      Q4.
      To demonstrate creative thinking as we perform symmetrical balances with a partner, we can change the levels in the balance and what else?

      correction points
      collection points
      Correct answer: connection points

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Symmetry, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...