Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Use mindfulness techniques to help manage emotions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use movement and expression to perform a range of actions that represent emotions that I may experience in life.

      Key learning points

      1. Move: moving our bodies to music requires us to perform actions with clear, defined movements that express emotion.
      2. Think: understanding the words of a song helps create meaningful actions to express our emotion.
      3. Feel: striving to always try your best, even if you feel embarrassed or you find it difficult, shows self-motivation.
      4. Connect: helping others in the group to create movements linked to words shows cooperation and trust.

      Keywords

      • Emotions - feelings that we have in response to a situation, event or thought that influence our mood or behaviour

      • Actions - movements that show specific meanings, emotions or technical skills.

      • Expression - showing how you feel

      Common misconception

      Pupils may feel uncomfortable or vulnerable when reflecting on the abstract ideas of the poem, which can make it difficult for them to focus, relax and link their work to the meaning of the poem.

      Support pupils to open their minds to new concepts and to focus only on themself when reflecting. Explain to pupils that only by trying something with full effort and concentration can the benefits be felt.

      Teacher tip

      Play calm music while the pupils work through the poem task to support focus.

      Equipment

      additional materials: poem and suggested music, 1 ball between 4

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we mean by mime?

      acting with words
      Correct answer: acting without words
      acting above words

      Q2.
      When can meditative balances and deep breathing really help us?

      in all situations
      Correct answer: in challenging situations
      in silly situations

      Q3.
      What do we mean by meditative?

      Correct answer: calm, quiet, focused
      loud, excited, rude
      fast, controlled, energetic

      Q4.
      If others find creating meditative balances hard, what should we do?

      Correct answer: help them
      shout at them
      ignore them

      4 Questions

      Q1.
      When creating clear actions to match a story or poem, what must we understand?

      who wrote it
      Correct answer: the words
      the word count

      Q2.
      What do we call showing how we feel?

      Correct answer: expression
      excitement
      energy

      Q3.
      When should we strive to try our best?

      sometimes
      Correct answer: always
      never

      Q4.
      If we focus and reflect on the meaning of the poem and really understand the words, what type of actions and emotions will we be able to express?

      confusing
      strange
      Correct answer: clear

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Use mindfulness techniques to help manage emotions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...