Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Combining movement and control: putting it all together

      Lesson details

      Learning outcome

      I can complete different route challenges using a range of techniques.

      Key learning points

      1. Move: completing challenges requires stamina and fitness as parkour is demanding on the body.
      2. Move: parkour movements should be performed seamlessly, efficiently and with controlled flow.
      3. Think: planning the best techniques to complete a challenge requires careful thought and thorough knowledge of movement.
      4. Feel: dedicating time to complete something difficult can feel very rewarding.
      5. Connect: encouraging others to complete challenges creates a strong community.

      Keywords

      • Route - a sequence of movements used to travel through, over or under obstacles in a chosen direction, combining skill, creativity and efficiency

      • Obstacle - any object, structure or surface in the environment that we must overcome, move around or use creatively during movement

      • Challenge - a specific task or movement sequence that tests physical and mental abilities

      Common misconception

      Pupils often stop between movements resulting in poor flow and continuity. This may be due to hesitancy or lack of confidence in their technique.

      Pupils should repeat short sequences of movements until they are performed with flow. For example, focus on linking 2-3 movements together before adding more. Focus on flow before looking at speed routes.

      Teacher tip

      The most important element in aiding progression in parkour is confidence. Always focus on simple and achievable movements to develop confidence and then pupils will commit to bigger and riskier movements, leading to increased success, confidence and pride.

      Equipment

      benches, boxes or vaulting blocks, gymnastics tables, mats, cones/ tape for markers

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which body part is placed on the wall to generate power in wall runs/tic tacs?

      hand
      back
      Correct answer: foot

      Q2.
      How do you position your body when performing a wall Run?

      down
      upright
      Correct answer: lean forward

      Q3.
      Which word describes moving slowly and continuously from one movement/ obstacle to the next?

      height
      Correct answer: flow
      stride

      Q4.
      When performing a tic tac, what degree of angle should you push off the wall strongly?

      90
      Correct answer: 45
      180

      4 Questions

      Q1.
      How many feet do you kick of the wall with when performing a tic tac

      Correct Answer: 1, one

      Q2.
      Even though speed is important when trying to compete against others, what should you always strive to perform movements with?

      Correct answer: control
      others
      power

      Q3.
      How should you move between each movement you perform?

      Correct answer: seamlessly
      with pauses
      at fastest speed

      Q4.
      What are you completing in parkour when you travel through or over obstacles in a chosen direction, performing different movements?

      trick
      track
      Correct answer: route

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Combining movement and control: putting it all together, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...