Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Controlling the body: balance and control

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform both static and dynamic balances on rails and benches showing accuracy, control and coordination.

      Key learning points

      1. Move: walking on a rail requires core stability and proprioception to place the feet accurately.
      2. Move: balance requires ankle strength and stability to keep the body centred over the rail.
      3. Think: correct foot placement is what keeps you safe and makes it easier to balance for a longer distance.
      4. Feel: the more relaxed you can be, the easier it is to balance.
      5. Connect: working with a partner can help you relax and build up skill safely.

      Keywords

      • Balance - the ability to maintain control of the body’s position while still or moving, especially on narrow or unstable surfaces

      • Proprioception - the body’s ability to sense its position and orientation in space without relying on visual input

      • Stability - the ability to maintain control of your body during movement, landings or when holding a position

      Common misconception

      Pupils often look directly down at their feet which shifts their head forward and throws them off their centre of gravity. Pupils are often overly tense when balancing.

      For safety in parkour, pupils should focus just in front/ahead of their feet. Pupils should stay relaxed especially in their arms and shoulders.

      Teacher tip

      Pupils should be told not to step on the supports at the end of the benches as this may tip them. They should use the central section of the beam. If balancing on something taller than knee height, pupils should reach their hands to the rail/obstacle when falling to control their descent.

      Equipment

      benches, beams, rails (if school has a suitable area with rails outdoors)

      Content guidance

      Additional qualification required

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What are quick explosive jumps also known as in parkour?

      Correct answer: plyos
      strides
      step vaults

      Q2.
      What type of surface is a precision jump usually performed on?

      large surface
      flat surface
      Correct answer: small surface

      Q3.
      What types of jumps are described as long bounding steps used to typically clear a gap?

      crab walk
      Correct answer: strides
      lazy vault

      Q4.
      Where should your chest be to help maintain balance when performing a precision jump?

      Correct answer: upright
      down low
      rotated

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following is most helpful when trying to balance with control and stability?

      Correct answer: being relaxed
      being tense
      being supportive

      Q2.
      Which joint needs to be particularly strong when performing static balances on a rail or bench?

      shoulder
      hip
      Correct answer: ankle

      Q3.
      At what speed should you move out of high quality dynamic balances?

      really fast
      quite fast
      Correct answer: slow

      Q4.
      Which word describes the ability to sense the body's position and orientation in space, without relying on visual input?

      Correct answer: proprioception
      flexibility
      coordination

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Controlling the body: balance and control, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...