Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Travelling over equipment: vaulting

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform and link fundamental vaults over low obstacles with control and fluidity.

      Key learning points

      1. Move: a step vault requires good balance and coordination to take weight on one foot and one hand to clear an obstacle.
      2. Move: a lazy vault requires coordination and upper body support so the movement is performed with fluidity.
      3. Think: learning the correct technique for the vaults provides a solid foundation to learn more advanced techniques.
      4. Feel: learning new skills requires resilience and self-motivation to develop good vault technique.
      5. Connect: collaborating with others is a useful way to improve your vault technique and communication skills.

      Keywords

      • Technique - the way you perform a skill or movement

      • Step vault - placing one hand and the opposite foot on an obstacle to help you step over it smoothly and safely

      • Lazy vault - travelling over an obstacle by swinging your legs around the side while using each hand for support, making it look smooth and effortless

      Common misconception

      Incorrect hand placement when performing vaults can lead to poor balance and coordination.

      Ensure that pupils perform with the correct hand position, using one hand for the lazy vault and opposite hand to foot with the step vault. Perform the vaults slowly to build confidence.

      Teacher tip

      If pupils fear falling over or from obstacles, reduce the height of the obstacle or remove it altogether and recap on some basic weight on hands work that is covered in previous units of gymnastics to build confidence.

      Equipment

      4 benches, 4 gymnastics tables

      Content guidance

      Additional qualification required

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is needed to perform a skill or movement really well?

      Correct answer: good technique
      good flexibility
      good teamwork

      Q2.
      Which word do we use to describe linking movements seamlessly together in a routine?

      Correct answer: flow
      flexibility
      fast

      Q3.
      Which skill is most useful to help each other to learn new skills?

      coordination
      Correct answer: communication
      creativity

      Q4.
      What do we call something that we try to pass by moving over or under an object?

      rope
      Correct answer: obstacle
      climbing wall

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following attributes is most useful when learning new skills?

      urgency
      daydreaming
      Correct answer: resilience

      Q2.
      What is it called when you travel over an obstacle using hands or legs?

      Correct Answer: a vault, vaulting

      Q3.
      When performing a lazy vault, which leg travels up and over first?

      Correct answer: the inner leg
      the outer leg
      either leg

      Q4.
      Which leg would be on the obstacle if you place your right hand down to perform a step vault?

      Correct Answer: left

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Travelling over equipment: vaulting, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...