Year 8

How can sports skills be linked together?

In this lesson, we will combine a series of isolated skills to produce a movement pattern in sport. We will apply this to invasion games, focusing primarily on basketball. We will learn how to prepare our body position to maximise linking skills together.

Year 8

How can sports skills be linked together?

In this lesson, we will combine a series of isolated skills to produce a movement pattern in sport. We will apply this to invasion games, focusing primarily on basketball. We will learn how to prepare our body position to maximise linking skills together.

Lesson details

Key learning points

  1. Pupils will learn about linking skills, particularly in reference to basketball.
  2. Pupils will demonstrate movement patterns that coordinate the combining of different skills in a sporting context
  3. Pupils will learn about coping with pressure, resilience, independence and personal challenge.

Equipment

Ideally a ball, can be a cushion, toilet roll

Content guidance

  • Physical activity required.

Supervision

Adult supervision recommended.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

3 Questions

Q1.
What skill could a basketball player complete after dribbling the ball forwards?
Correct answer: A chest pass.
A jump shot.
Hold the ball in two hands and dribble again.
Q2.
True or false, in basketball a player could take a lay-up shot immediately after dribbling the ball?
False
Correct answer: True
Q3.
Which of these skills is not a pass in basketball?
Bounce pass.
Chest pass.
Overhead pass.
Correct answer: Satellite pass.

5 Questions

Q1.
What basketball skill can set up a shot, a pass or a dribble?
Danger threat.
Double threat.
Preparation threat.
Correct answer: Triple threat.
Q2.
What pass is a two-handed pass played from the centre of the player's torso?
Baseball pass.
Bounce pass.
Correct answer: Chest pass.
Overhead pass.
Q3.
Which of the following is not a basketball shot?
Correct answer: A bounce.
A dunk.
A jump.
A lay-up.
Q4.
What is a plan of action designed to achieve a specific goal?
Decision making.
Pressue.
Correct answer: Strategy.
Q5.
When dribbling what can you not do?
Bring the ball forwards.
Drive to the hoop.
Correct answer: Move back behind the centre court line.
Run the clock down.