Year 8

How can we improve our reactions in sports situations?

In this lesson, we will explore how to gain an advantage when in an attacking and also a defending situation. We will apply this to invasion games, focusing primarily on netball. We will explore how to plan movements to maximise success in sport.

Year 8

How can we improve our reactions in sports situations?

In this lesson, we will explore how to gain an advantage when in an attacking and also a defending situation. We will apply this to invasion games, focusing primarily on netball. We will explore how to plan movements to maximise success in sport.

Lesson details

Key learning points

  1. Pupils will learn about reacting to a situation, particularly in reference to netball.
  2. Pupils will demonstrate the correct choice of movement based on the situation the performer is in.
  3. Pupils will learn about decision making, coping with pressure, resilience, problem solving, fluency of ideas and cooperation.

Equipment

Ideally a ball, can be a cushion, toilet roll

Content guidance

  • Physical activity required.

Supervision

Adult supervision recommended.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

3 Questions

Q1.
Which situation requires good reactions?
Correct answer: A defender tracking the run of an attacker.
A player taking a pass from the side-line.
A player taking a penalty pass.
Q2.
True or false, in netball a player can run with the ball in their hands?
Correct answer: False
True
Q3.
Which of these skills is used as in netball when holding the ball?
Lay-up.
Correct answer: Pivot.
Run.

5 Questions

Q1.
What is the correct order of warming-up?
Pulse raiser, skill practice, stretching.
Correct answer: Pulse raiser, stretching, skill practice.
Stretching, pulse raiser, skill practice.
Stretching, skill practice, pulse raiser.
Q2.
What is reaction time?
The time taken to between a stimulus and a movement.
The time taken to complete a skill.
Correct answer: The time taken to respond to a stimulus.
Q3.
What is used to detect an auditory cue?
Correct answer: Ears.
Eyes.
Mouth.
Nose.
Q4.
What is temporal anticipation?
Predicting what will happen and when it will happen.
Predicting what will happen.
Correct answer: Predicting when something will happen.
Q5.
What factor is not important when deciding which pass to make?
Correct answer: The position of spectators.
The position of the opposition.
The position of your team mates.
Your position on the court.