Year 8

How can monitoring heart rate be used to improve fitness?

In this lesson, we will learn how to take a basic heart rate measurement and track how it changes throughout physical activity. We will explore how to interpret the data collected and how it applies to physical fitness.

Year 8

How can monitoring heart rate be used to improve fitness?

In this lesson, we will learn how to take a basic heart rate measurement and track how it changes throughout physical activity. We will explore how to interpret the data collected and how it applies to physical fitness.

Lesson details

Key learning points

  1. Pupils will learn about using heart rate in training.
  2. Pupils will learn to measure heart rate, calculate training zones and track heart rate throughout exercise.
  3. Pupils will learn to overcome personal challenge, and learn knowledge of basic anatomy.

Equipment

2m hallway (clearance), something to act as a marker (e.g. shoe or t-shirt).

Content guidance

  • Physical activity required.

Supervision

Adult supervision recommended.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

3 Questions

Q1.
What is a function of the heart?
To move the lungs in and out.
Correct answer: To pump blood around the body.
Q2.
As you begin to exercise, your heart rate increases.
False
Correct answer: True
Q3.
Why is regular exercise good for you? Select 2 answers.
Correct answer: It can improve the strength of your heart muscle
It can increase the chance of developing obesity.
Correct answer: It can reduce the chance of developing obesity.

5 Questions

Q1.
What is does the term aerobic mean?
Exercise that does not use oxygen.
Exercise that is very hard.
Correct answer: Exercise utilising oxygen.
Q2.
What is the maximum heart rate for a 40 year old?
160bpm
170bpm
Correct answer: 180bpm
190bpm
Q3.
Which is an example of a super-set?
10 bicep curls.
15 sit ups.
Correct answer: 5 press-ups then 5 triceps dips.
5 Shuttle runs.
Q4.
What is intensity?
Correct answer: How hard you train.
How long you train for.
How often you train.
The type of training you do.
Q5.
Which is the aerobic training zone?
10-20% of maximum heart rate.
100% of maximum heart rate.
Correct answer: 60-80% of maximum heart rate.
80-90% of maximum heart rate.