Year 8

How can training be personalised?

In this lesson, we will expand on the fitness measurements to set SMART goals to help improve fitness. We will learn how to build a personalised circuit training programme focused on achieving fitness goals.

Year 8

How can training be personalised?

In this lesson, we will expand on the fitness measurements to set SMART goals to help improve fitness. We will learn how to build a personalised circuit training programme focused on achieving fitness goals.

Lesson details

Key learning points

  1. Pupils will learn how to plan a personalised circuit based on previous testing.
  2. Pupils will carry out personalised circuit training based on goals.
  3. Pupils will learn about the short and long-term effects of exercise.
  4. Pupils will learn about the concept of resilience.
  5. Pupils will learn about lifestyle choices.

Equipment

Something to use as markers (e.g. t-shirt), stopwatch on phone, item to jump over (e.g. trainer, cushion, pillow), ruck sack or bag, food cans, chair, 2m hallway (clearance)

Content guidance

  • Physical activity required.

Supervision

Adult supervision recommended.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

3 Questions

Q1.
What is fitness?
Being able to run for a long time.
Looking good.
Correct answer: The ability to meet the demands of the environment.
Q2.
True or false? When training, it is best to plan to your own strengths and weaknesses.
False
Correct answer: True
Q3.
What are advantages of regular fitness training? Select 2 answers.
It can make you feel bad about your appearance.
Correct answer: It can reduce the chances of disease.
Correct answer: It can stop you getting bored.

5 Questions

Q1.
What is progressive overload?
Correct answer: Training should gradually get harder and should be more than your body can cope with.
Training should match the needs of the sport.
What training method or activity is being carried out.
Q2.
How can a press-up be modified to become easier?
Place feet higher than the hands.
Correct answer: Place knees on the floor.
Take one hand off the floor.
Q3.
What element of FITT is how hard you train?
Frequency.
Correct answer: Intensity.
Time.
Type.
Q4.
What is circuit training?
A period of exercise followed by a period of rest.
Correct answer: A set of exercises or stations completed in an order.
A training cycle of 20-secs of exercise with 10-secs recovery.
Continuous running with no rests.
Q5.
Which principle of training is when the exercises match the requirements of the sport?
FITT.
Individual differences.
Correct answer: Specificity.