Year 8

What is resistance training?

In this lesson, we will learn what strength is and develop an understanding of how to train, focusing on it. We will learn how to use resistance training as a method and understand how to structure training to maximise strength development.

Year 8

What is resistance training?

In this lesson, we will learn what strength is and develop an understanding of how to train, focusing on it. We will learn how to use resistance training as a method and understand how to structure training to maximise strength development.

Lesson details

Key learning points

  1. Pupils will learn about resistance training, in particular strength and muscular endurance.
  2. Pupils will learn to replicate some basic resistance exercises.
  3. Pupils will learn to understand the basic concepts of strength and muscular endurance training (e.g. sets, reps, weight).
  4. Pupils will learn about resilience and gain knowledge of basic anatomy.

Equipment

Rucksack or bag, food cans, chair or bottom step of stairs, 2m hallway (clearance), normal ceiling height.

Content guidance

  • Physical activity required.

Supervision

Adult supervision recommended.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

3 Questions

Q1.
Where is the bicep muscle found?
Correct answer: In the arm
In the foot
In the neck
Q2.
True or false, strength is needed to lift a weight off the ground?
False.
Correct answer: True.
Q3.
What is an impact of regular weight training?
It can increase resting heart rate.
It can increase the chance of developing headaches.
Correct answer: It can increase the size of muscles.

5 Questions

Q1.
What is muscular strength?
The ability of a muscle to repeatedly contract without fatigue.
Correct answer: The amount of force applied when a muscle contracts.
The amount of power applied when a muscle contracts.
Q2.
What is resistance training?
A series of exercises where the participant moves from one exercise station to the next.
Correct answer: Exercises when muscles contract against an external resistance.
Running continuously for 20 minutes.
Q3.
Which term is being described? "One complete motion of an exercise".
Correct answer: Rep.
Set.
Training plan.
Q4.
What muscle is primarily being worked in a squat?
Deltoids.
Pectorals.
Correct answer: Quadriceps.
Triceps.
Q5.
What does hypertrophy mean?
Correct answer: A muscle getting bigger.
A muscle getting stronger.
The resting heart rate getting slower.