Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Competing and contributing as a united team

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform under the pressure of competition and contribute toward a team goal.

      Key learning points

      1. Move: replicating the correct technique must be maintained whilst putting in maximum effort during a competition.
      2. Think: understanding your role as a performer and a leader will lead to a more effective team.
      3. Feel: performing as part of a team, regardless of outcome, builds a sense of belonging.
      4. Connect: being responsible will make others feel safe and encourage wider participation.

      Keywords

      • Roles - understanding and fulfilling specific responsibilities or positions within the team to contribute to its success

      • Motivation - inspiring and energising teammates to perform at their best and maintain high levels of enthusiasm and commitment

      • Reliability - being dependable and consistent in performing your role, ensuring that teammates can count on you during competition

      Common misconception

      Pupils believe only performers participate in competitive events.

      Competitions depend on various roles to run safely and efficiently. Performers can only participate if officials and organisers set up the event correctly.

      Teacher tip

      Continue to use the sport education team role rotations in these next three lessons to help with warm up, cool downs, providing coaching feedback to performers and equipment set up and support.

      Equipment

      stop watches; long jump pit(s); recording sheets (additional materials); javelins (various weights); flags or red cones; measuring tapes

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How is an opening ceremony described?

      Correct answer: a formal event
      a competition
      a sporting showcase

      Q2.
      What does the opening ceremony include?

      events
      medals
      Correct answer: parade

      Q3.
      What is represented in the opening ceremony?

      Correct answer: team unity
      skill
      who will win

      Q4.
      What is a quality you will find in winning teams?

      conflict
      Correct answer: respect
      negativity

      4 Questions

      Q1.
      Who competes in competitions?

      Correct Answer: performers, athletes, competitors

      Q2.
      Which of the following is not an important role for the officials?

      measuring fairly
      health and safety
      Correct answer: competing to win

      Q3.
      What measurement is recorded in running events?

      distance
      speed
      Correct answer: time

      Q4.
      Who is responsible for calling a valid throw?

      the performer
      Correct answer: the official
      the spectator

      To help you plan your 8 physical education lesson on: Competing and contributing as a united team, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...