New
New
Lesson 11 of 12
  • Year 8

Officiating, performing and supporting your team

I can take on a range of roles to support my team and the successful running of an athletics event.

Lesson 11 of 12
New
New
  • Year 8

Officiating, performing and supporting your team

I can take on a range of roles to support my team and the successful running of an athletics event.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: selecting and applying the most relevant skills in relation to the activity increases the chances of success.
  2. Think: being clear on the rules and conventions of an event and communicating that to others ensures a fair competition.
  3. Feel: all forms of contributions to the event play a vital role in its success and foster a sense of achievement.
  4. Connect: accepting victory and defeat graciously helps to maintain a positive environment for all performers.

Keywords

  • Official - a person responsible for managing and overseeing the events, ensuring rules are followed and making decisions to ensure fair play and safety

  • Performer - an athlete or participant competing in events, showcasing their skills and abilities in various athletic activities

  • Sporting behaviour - demonstrating respect and good conduct before, during and after the events, regardless of the outcome

Common misconception

Poor sporting behaviour is only related to people who spectate or support the events.

Everyone involved in the competition is responsible for how they behave and showing good sporting behaviour. This includes supporters, performers and officials. Everyone's role is to ensure the event remains safe, fair and enjoyable for all.


To help you plan your year 8 physical education lesson on: Officiating, performing and supporting your team, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Ensure that everyone in the class has performed in a minimum of 1 and a maxiumum of 2 events in this lesson and the previous lesson.
Teacher tip

Equipment

stop watches; high jump module and mats; various weighted shot puts; tape measures; cones

Content guidance

  • Risk assessment required - equipment

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Whose role is it to compete in an event?

official
Correct answer: performer
coach

Q2.
Whose role is it to ensure events are undertaken correctly?

coach
performer
Correct answer: official

Q3.
What is a javelin throw measured in?

Correct answer: centimetres
metres
kilometres

Q4.
What is a valid sprint distance?

Correct answer: 100m
1000m
10000m

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How many attempts at clearing the bar does a performer have in the high jump?

1
2
Correct answer: 3

Q2.
Who is responsible for the event during a competition?

the field assisstant
Correct answer: the lead official
the performer

Q3.
What type of running event is the 800m?

sprint
Correct answer: middle distance
long distance

Q4.
What measurement is recorded in throwing and jumping events?

Correct answer: distance
speed
time