Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Training in teams for personal bests in middle distance events

      Lesson details

      Learning outcome

      I can start to work independently within a small team to improve my personal best in middle distance events.

      Key learning points

      1. Move: maintaining a forward and relaxed alternate arm action helps maintain speed and balance.
      2. Move: increasing stride length and/or stride frequency towards the end of a run can improve time.
      3. Think: being able to maintain a "race pace" for the full distance of a race without fatigue will maximise performance.
      4. Feel: running alongside others can help to regulate emotions during training.
      5. Connect: running with others in pairs or small groups can help with motivation over longer distances.

      Keywords

      • Communication - sharing ideas, listening and giving feedback to teammates and coaches to improve performance and understanding

      • Aerobic - physical activity that relies on the presence of oxygen to produce energy. Lower intensity and longer in duration than anaerobic activity

      • Pacing - managing your speed throughout the race to avoid burning out too early and maintaining enough energy for a strong finish

      Common misconception

      To get faster at running middle distance you always have to train at race pace.

      Improvements in speed and fitness for middle distance running can also come from running easy efforts. This builds aerobic fitness and gives the individual a strong base where over time the same effort will be maintained but at a faster pace.

      Teacher tip

      Using the Borg RPE Scale will allow every pupil to find their own personal pace. Using conversation as a gauge in the lesson will indicate if the effort is too hard or too easy. It will not be possible to hold a conversation when running a hard middle distance effort.

      Equipment

      worksheet; stopwatches - one between two

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What does achieving a personal best mean?

      my best effort
      Correct answer: my best result
      my best day

      Q2.
      Anaerobic exercise occurs over What is required when working as a team?

      Correct answer: cooperation
      fitness
      being the best

      Q3.
      What can sprinting help develop?

      endurance
      flexibility
      Correct answer: power

      Q4.
      How long does anaerobic exercise occur?

      Correct answer: seconds
      minutes
      hours

      4 Questions

      Q1.
      What element is essential for aerobic activity?

      Correct Answer: Oxygen, O2

      Q2.
      Why might someone be motivated to run?

      Correct Answer: wellbeing, fitness, a challnege, to socialise, enjoyment

      Q3.
      What is a steady pace effort on the RPE scale?

      0
      6
      Correct answer: 12

      Q4.
      How can running and talking help you?

      Correct answer: to communicate
      build anaerobic fitness
      to judge others

      To help you plan your 8 physical education lesson on: Training in teams for personal bests in middle distance events, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...