Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Capoeira: improvised duets

      Lesson details

      Learning outcome

      I can improvise with a partner.

      Key learning points

      1. Move: Capoeira involves projecting a calm confidence through our actions.
      2. Think: maintaining focus on our opponent requires consistent concentration.
      3. Feel: ensuring non-contact requires both players to show self-discipline and control.
      4. Connect: adjusting our actions to respond to those of others involves empathy.

      Keywords

      • Improvise - to move spontaneously, without prior planning

      • Focus - where a performer is looking

      • Develop - ways to change or alter an action

      Common misconception

      In Capoeira you use pre-recorded music.

      In Capoeira the music is played live and the tempo and style of the music dictates the style of the game that will be played.

      Teacher tip

      Matching pupils that are a similar height and build is likely to be benficial for all and further reduce risk of accidents.

      Equipment

      Suggested music.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How is a performer described in Capoeira?

      Correct answer: player
      competitor
      challenger

      Q2.
      Which South American country is associated with Capoeira?

      Correct answer: Brazil
      Peru
      Chile

      Q3.
      What term is used to describe the absence of touch when performing?

      Correct answer: non-contact
      abstinence
      solitary

      Q4.
      What is a synonym for ‘evade'?

      Correct answer: avoid
      confront
      approach

      4 Questions

      Q1.
      What will dictate the game when performing the Capoeira?

      time
      Correct answer: live music
      rehearsed motifs

      Q2.
      What is reflecting the actions of your partner known as?

      copying
      Correct answer: mirroring
      matching

      Q3.
      What term is used to describe the spontaneous creation of actions?

      improving
      Correct answer: improvising
      imagining

      Q4.
      In the Capoeira, what is needed to perform non-contact actions with control?

      Correct answer: self-discipline
      self-belief
      empathy

      To help you plan your 8 physical education lesson on: Capoeira: improvised duets, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...