Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lindy Hop: contact work in duets or groups

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use contact work with a partner safely and successfully.

      Key learning points

      1. Move: contact work establishes a clear relationship between the performers.
      2. Think: collaborating to perform partner work involves sustained concentration.
      3. Feel: applying self-discipline ensures safe working at all times.
      4. Connect: ensuring sufficient space and support during contact work demonstrates empathy.

      Keywords

      • Interspersed - scattered amongst; placed between

      • Duet - a performance by two people working together

      • Contact - physical connection, can include touch, support, lifts

      Common misconception

      If supporting another person you should be as far away from them as possible.

      To support another person effectively, the performers need to be in close proximity with the 'supporter' adopting a wide base and using the large muscle groups to power the action.

      Teacher tip

      Ensure pupils are partnered with someone of a similar height and build. Also consider partnering them with people they are comfortable making physical contact with.

      Equipment

      Suggested music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      In which country did the Lindy Hop originate?

      Correct answer: America
      Australia
      Austria

      Q2.
      What is the main purpose of ‘social’ dances?

      exercise
      aesthetics
      Correct answer: enjoyment

      Q3.
      What do Lindy Hop dancers call it when they separate from their partner?

      Correct answer: breakaway
      split
      shine

      Q4.
      In dance, what is it called when changes are made to an action or motif?

      alter
      Correct answer: manipulate
      adjust

      4 Questions

      Q1.
      In dance, how is work that involves physical touch described?

      togetherness
      Correct answer: contact work
      breakaway

      Q2.
      Which of the following is a way an action can be manipulated?

      changing the costume
      changing the music
      Correct answer: changing the size

      Q3.
      What ensures stability when supporting your partner?

      Correct answer: a wide base
      a narrow base
      a wide grip

      Q4.
      What ‘family’ of dances is the Lindy Hop a part of?

      Correct answer: Swing
      Latin American
      Ballroom

      To help you plan your 8 physical education lesson on: Lindy Hop: contact work in duets or groups, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...