Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lindy Hop: the basic movement language

      Lesson details

      Learning outcome

      I can manipulate actions and motifs.

      Key learning points

      1. Move: applying a ‘bouncy’ dynamic to an action communicates a happy mood.
      2. Think: deciding upon and recalling changes requires concentration.
      3. Feel: maintaining space from others involves self-discipline.
      4. Connect: appreciating the factors that influence a dance style requires empathy.

      Keywords

      • Manipulate - change or alter

      • Social - being with others

      • Dynamic - the speed and force of an action, how it is performed

      Common misconception

      The steps learnt have to be performed in a set order.

      In the Lindy Hop, the dancers' personal style and flair was highly prized so they would find new and inventive ways of arranging and performing the key actions seen it this style.

      Teacher tip

      Say the names of the actions to complement the rhythm pattern, e.g. 'kick, kick, double kick'. This not only helps the pupils to remember the actions but also supports their musicality and ability to collaborate successfully.

      Equipment

      Suggested music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we call ‘where the performer is looking’ in a dance?

      stare
      gaze
      Correct answer: focus

      Q2.
      What is another word for ‘mirroring’?

      copying
      Correct answer: reflecting
      refracting

      Q3.
      What does ‘improvising’ involve?

      Correct answer: moving spontaneously
      moving quickly
      moving carefully

      Q4.
      How many performers are involved in a duet?

      12
      10
      Correct answer: 2

      4 Questions

      Q1.
      What are you being when you find new ways of arranging, manipulating and performing actions within a dance?

      committed
      Correct answer: inventive
      decisive

      Q2.
      What dynamic is associated with the Lindy Hop?

      smooth
      strong
      Correct answer: bouncy

      Q3.
      What type of dance is the Lindy Hop?

      ceremonial
      artistic
      Correct answer: social

      Q4.
      In the Lindy Hop, what is meant by the term ‘breakaway’?

      Correct answer: partners separating
      change of dynamic
      a pause

      To help you plan your 8 physical education lesson on: Lindy Hop: the basic movement language, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...