Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Basic flight using jumps and turns

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use jumps and turns to create flight and can develop a sequence which incorporates jumps to demonstrate flight.

      Key learning points

      1. Move: performing quality jumps requires bending the knees, swinging the arms for height and controlling the landing.
      2. Move: a turning jump involves combining a jump with a controlled rotation of the body whilst in the air.
      3. Think: recognising quality turning jumps when observing others helps you identify strengths and areas for improvement.
      4. Feel: practising and performing new and more complex turning jumps on apparatus helps to develop self-confidence.
      5. Connect: performing turning jumps with good timing alongside a partner requires excellent communication skills.

      Keywords

      • Flight - when in the air, not touching the ground or any equipment

      • Jump - pushing off the ground or equipment with our legs to go up in the air

      • Turning - changing the direction your body is facing by rotating the body around a vertical axis

      Common misconception

      When jumping from apparatus, pupils may rush the jump and not be balanced before they take off. Pupils may land with stiff knees or poor body position.

      Always check balance and engage the core before jumping. Ensure a solid stance before jumping. Pupils should bend their knees to absorb impact on landing and make sure their weight is centered over their feet.

      Teacher tip

      Always use padded landing areas which have good grip when jumping from height to help avoid injury. Pupils should gradually work from lower to higher heights to build confidence. Pupils should focus on control when jumping from apparatus.

      Equipment

      1 mat between 2, 4 benches, 4 gymnastics tables

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we create when in the air not touching the ground or equipment?

      agility
      Correct answer: flight
      speed

      Q2.
      Which skill helps you to work towards a common goal and can enhance creativity?

      calmness
      coordination
      Correct answer: collaboration

      Q3.
      What do we do if assessing performance based on specific criteria?

      stare
      Correct answer: evaluate
      escalate

      Q4.
      What do we show if we maintain momentum throughout a performance?

      Correct answer: fluidity
      teamwork
      leadership

      4 Questions

      Q1.
      What sort of turn have pupils performed if they jump and turn the opposite direction to where they started?

      1/4 turn
      Correct answer: 1/2 turn
      3/4 turn

      Q2.
      Where should your head look to ensure you remain balanced and controlled in a jump?

      behind
      Correct answer: forwards
      down

      Q3.
      How can apparatus help us to improve our sequence?

      improves skill level
      increases flexibility
      Correct answer: adds variety

      Q4.
      Which shape should you create when extending your legs out to the side to perform a straddle jump?

      Correct answer: a V shape
      a C shape
      a W shape

      To help you plan your 7 physical education lesson on: Basic flight using jumps and turns, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...