Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a challenging routine and support others to refine theirs.

      Key learning points

      1. Move: performing high quality movements and balances requires excellent control and extension.
      2. Think: choreographing a routine requires careful planning so you can perform with consistent flow and accurate timing.
      3. Think: adding individual, paired and group balances performed with control and extension adds quality to a routine.
      4. Feel: experimenting with ways in which you can move using the floor and apparatus helps to build confidence.
      5. Connect: providing feedback to others to support refinement shows responsibility.

      Keywords

      • Routine - a series of specific movements and balances that you practice and perform in a particular order

      • Apparatus - equipment made for a particular task

      • Choreograph - designing and arranging movements, skills and sequences into a structured routine

      Common misconception

      Pupils often link pieces of apparatus together e.g. benches attached to a table which limits the use of space and options for pathways. Pupils rush to create balances that are not of high quality.

      Encourage pupils to place apparatus in spaces to allow them to explore interesting pathways and to be able to use each piece of apparatus in creative ways. Peer assessment of balances can encourage refinement and increase quality of pupils work.

      Teacher tip

      When using a wide range of apparatus, make sure you revisit any safety points. When giving pupils the choice of where to place apparatus, always check their working area is safe and they have made sensible choices as to the layout of apparatus.

      Equipment

      Mats, 4 or 5 benches, 4 agility tables, 4 or 5 spring boards, Other equipment such as box tops/buck

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What part of your body should bend when you take off the springboard?

      elbows
      Correct answer: legs
      wrists

      Q2.
      What does a faster run up generate more of in vaulting?

      agility and strengths
      coordination and speed
      Correct answer: power and height

      Q3.
      What will you develop if you break the skills down when vaulting?

      Correct answer: confidence
      power
      complexity

      Q4.
      What movement can you add to a jump to improve variety and quality when vaulting?

      balance
      Correct answer: turn
      forward roll

      4 Questions

      Q1.
      How long should you hold your balances to show control?

      Correct Answer: 4 seconds, four seconds

      Q2.
      What should high quality balances be performed with?

      Correct answer: extension and control
      flexion and control
      extension and agility

      Q3.
      What skill are you demonstrating when you provide excellent feedback to others to help them improve their performance?

      balance
      Correct answer: responsibility
      forward roll

      Q4.
      If you take care in planning the positioning of apparatus, what can this help you to add to your performance?

      cartwheels
      Correct answer: consistent flow
      confidence

      To help you plan your 7 physical education lesson on: Building a group routine, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...