Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can move in a variety of ways to incorporate different levels, speeds and balances

      Key learning points

      1. Move: developing body control, spatial awareness and balance within a class prevents any collisions when moving around.
      2. Move: engaging the core muscles and fixing the eyes on a spot allows more stability when balancing.
      3. Think: different levels in a gymnastics routine makes it more dynamic, visually appealing and showcases diverse skills.
      4. Feel: holding a balance requires focused concentration and muscle tension to maintain stillness.
      5. Connect: working with others to create a balance sequence needs clear communication to ensure synchronised movements.

      Keywords

      • Locomotion - moving from one place to another using different ways your body can move e.g. running, jumping, skipping, hopping and rolling

      • Levels - working at different heights from sliding along the floor to crawling and right through to bounding jumps

      • Balance - maintaining the centre of mass over the base of support to avoid falling over

      Common misconception

      Pupils always opt to perform the most simple movements. Pupils may not like performing in front of others.

      Give pupils time to develop their movement ideas and be creative. Share creative ideas to improve the quality of movements. Encourage pupils to present in pairs to build up their confidence in performing to one another.

      Teacher tip

      Provide pupils with music to move to that has a strong beat to help them with timing. Try to incorporate lots of peer assessment opportunities in lessons to help pupils develop confidence in presenting to one another.

      Equipment

      1 mat each

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following is not a movement?

      Correct answer: mirrored balance
      mirrored jump
      mirrored skip

      Q2.
      Which of these is a level in gymnastics?

      Correct answer: low
      up
      right

      Q3.
      What can be included in a sequence?

      only balances
      Correct answer: balances and movements
      only movements

      Q4.
      How can we work well with others?

      shout at others
      don't listen
      Correct answer: communicate clearly

      4 Questions

      Q1.
      With what should we perform gymnastics movements?

      Correct answer: control
      noise
      quickness

      Q2.
      What does a change of speed add to your gymnastics sequence?

      flexibility
      Correct answer: dynamics
      skill

      Q3.
      Why change levels within a sequence?

      It's easier
      It's boring
      Correct answer: Its visually appealing

      Q4.
      If we continue to practise our sequences to make them of the highest quality, what are we showing?

      Correct Answer: resilience

      To help you plan your 7 physical education lesson on: Different ways to move, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...