Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Performing and supporting the performance of others

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform a routine and provide constructive feedback to others.

      Key learning points

      1. Move: a quality routine requires control, consistent flow, accurate timing and excellent movements from start to finish.
      2. Think: deciding which movements to perform as a group requires analysing various options.
      3. Think: if a mistake is made, continue to keep the routine flowing and show poise to minimise further deductions.
      4. Feel: demonstrating confidence when performing helps execute skills making it more visually pleasing for the audience.
      5. Connect: motivating and setting targets for classmates can help as they seek to complete their best performance.

      Keywords

      • Routine - a series of specific movement and balances that you practice and perform in a particular order

      • Perform - to show a skill or routine in front of others

      • Flow - moving from one movement to another without stopping

      Common misconception

      When working in bigger groups, there may be issues with group dynamics as pupils have to negotiate which movements they will use. Not all pupils in the group may be able to perform the movements.

      Pupils could delegate a leader or be encouraged to listen to each other when working in bigger groups. Pupils may have to consider adapting their routines to help other members of their group.

      Teacher tip

      Pupils may need support when peer assessing. You could demonstrate the process displaying the worksheet with some examples of the sort of feedback you would expect.

      Equipment

      mats, 4 or 5 benches, 4 agility tables, 4 or 5 spring boards, other equipment such as box tops/buck

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What should we try to add to our balances in our routine?

      movement
      flexibility
      Correct answer: variety

      Q2.
      What are we performing with if movements are linked together with no pauses?

      creativity
      Correct answer: flow
      stability

      Q3.
      Where should we position apparatus to offer more creative pathways in routines?

      Correct answer: in a space
      joined together
      anywhere

      Q4.
      How can you show responsibility when analysing another group's routine?

      criticise them
      ignore mistakes
      Correct answer: provide feedback

      4 Questions

      Q1.
      What are you doing when demonstrating a routine to another group?

      Correct answer: performing
      showing off
      assessing

      Q2.
      How can providing high quality feedback and setting targets for others help them?

      improve teamwork
      Correct answer: improve motivation
      improve balance

      Q3.
      How could you add variety to your movements in a routine other than moving in unison?

      Correct Answer: canon, cannon

      Q4.
      When working in bigger groups, what skill is important to ensure that you are working well together?

      Correct answer: listening
      confidence
      stubbornness

      To help you plan your 7 physical education lesson on: Performing and supporting the performance of others, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...