Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can hold my body weight on different parts of my body and perform counter balance and counter tension holds with a partner.

      Key learning points

      1. Move: maintaining equal weight distribution between each partner ensures stability and balance.
      2. Move: holding weight on hands requires an engaged core to keep the body aligned and prevent strains.
      3. Think: holding your own/your partner's weight on different body parts is important when performing paired balances.
      4. Feel: repeated practice with a partner builds up confidence to try more complex balances.
      5. Connect: counterbalancing with a partner requires trust and clear communication to maintain counter tension.

      Keywords

      • Counter balance - a pushing balance where we maintain the desired shape in a stationary position completely still

      • Counter tension - a pulling balance where we maintain the desired shape in a stationary position completely still

      • Stability - keeping your body steady and balanced while performing skills or holding positions

      Common misconception

      Pupils may think that a partner balance is a counter balance. One pupil pulls harder or doesn’t pull enough, leading to a collapse of the position. Pupils do not have a secure grip with one another.

      Show the difference between a partner balance and a counter balance. Encourage pupils to communicate with their partners pulling gently at first, then increase force gradually to find the balance point. Grip using wrists as an alternative to hands.

      Teacher tip

      Always focus on the fundamentals before moving to more complex skills. Introduce simple counter tension positions, e.g. seated pulls/back-to-back leans before progressing. Trust exercises help such as blindfold exercises if the group need to develop trust in one another. Consider partner selection.

      Equipment

      1 mat each

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What should you always move with when changing speed during your sequence?

      fear
      excitement
      Correct answer: control

      Q2.
      What will help us build up to performing more complex balances?

      Correct answer: practise
      a new partner
      better music

      Q3.
      What skill would be most useful when improving the quality of your sequences?

      Correct Answer: creativity, being creative

      Q4.
      What position should you start a forward roll in?

      splits
      Correct answer: squat
      sitting

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following would be defined as a ‘patch’ balance if you performed a balance only supported by this part of the body?

      fingertips
      foot
      Correct answer: stomach

      Q2.
      Which muscles would be most useful when contracted to help with stability in both a counter balance and counter tension balance?

      Correct answer: core
      calf
      bicep

      Q3.
      Counter balances and counter tension balances require excellent communication skills when working with our partners. What other skill is equally important?

      Correct answer: trust
      flexibility
      power

      Q4.
      When performing a counter tension balance with your partner, which action helps you to create stability?

      Correct Answer: pulling

      To help you plan your 7 physical education lesson on: Point and patch balances, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...