Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reviewing, refining and improving aesthetic performance using feedback

      Lesson details

      Learning outcome

      I can refine and improve the aesthetic performance of my routine using feedback from others.

      Key learning points

      1. Move: focusing on control, body language and tension can enhance the aesthetics of the gymnastic routine.
      2. Move: using the entire mat and space area will engage the audience by extending movements.
      3. Think: applying feedback from previous lessons will help to improve performance of the routine.
      4. Feel: being open to improve routines builds confidence, enhances performance quality and increases success.
      5. Connect: recognising and articulating flaws in technique by fellow classmates needs to be done with sensitivity.

      Keywords

      • Aesthetics - making the routine look beautiful and pleasing to watch

      • Control - being able to manage your body and movements really well to stay in the right position without wobbling or falling

      • Feedback - information provided about someone's performance, behaviour or work, to help them understand how they are doing and to guide improvements

      Common misconception

      Pupils rush their feedback and don't give detailed advice to enable pupils to make improvements. Pupils may rush to refine their routines without carefully considering how they can make improvements.

      Provide numerous examples of high quality feedback throughout to highlight your expectations. Ensure that pupils take care over the details to improve their routine.

      Teacher tip

      With longer routines, always encourage the pupils to stick with less choreography that is of high quality rather than longer routines that lack control and have poor timing. Provide pupils with plenty of time to make improvements to their routine and to act on the feedback of their peers.

      Equipment

      mats, 4 or 5 benches, 4 agility tables, 4 or 5 spring boards, other equipment such as box tops/buck

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is added to routines when apparatus is used?

      danger
      control
      Correct answer: different levels

      Q2.
      What do we develop if we practise a lot?

      carelessness
      Correct answer: confidence
      canon

      Q3.
      What is a priority when exiting a balance?

      Correct answer: moving with flow
      moving caefully
      moving with speed hard work

      Q4.
      What does variety and creativity make your routine?

      hard work
      complex
      Correct answer: visually appealing

      4 Questions

      Q1.
      What should high quality feedback always do?

      Correct answer: guide improvements
      change a routine
      focus on faults

      Q2.
      How could we describe a routine that is beautiful to watch?

      powerful and daring
      fun and happy
      Correct answer: aesthetically pleasing

      Q3.
      What actions should you always take as a group when you have received feedback on your routines?

      focus on strengths
      Correct answer: review and refine
      challenge feedback

      Q4.
      What are you demonstrating if you can manage your body and movements to stay in the right position, without wobbling or falling?

      Correct Answer: control

      To help you plan your 7 physical education lesson on: Reviewing, refining and improving aesthetic performance using feedback, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...