Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform rotational movements with control and combine rotational movements to create a sequence.

      Key learning points

      1. Move: good balance and coordination is necessary when performing controlled rotational movements on and off apparatus.
      2. Move: using momentum from a strong push off in a cartwheel means the legs will rotate above the body.
      3. Think: including rotational movements into a sequence on apparatus adds complexity, showcasing skill versatility.
      4. Feel: having self-confidence to perform rotational skills overcoming any fears gives a sense of achievement.
      5. Connect: executing rotational movements alongside a partner requires good communication skills and trust in one another.

      Keywords

      • Rotation - spinning or turning something around a central point

      • Cartwheel - a sideways flip where your hands touch the ground and your feet go over your head

      • Apparatus - equipment made for a particular task

      Common misconception

      Pupils struggle with spatial awareness when rotating their body. Poor posture and body alignment means pupils lose control and balance when rotating.

      Encourage pupils to practise 90 degree rotations initially and then build up to larger rotations. Encourage pupils to use visual cues so they look at a particular spot when rotating. Encourage pupils to engage their core to maintain good posture.

      Teacher tip

      Always ensure that pupils have good technique on the floor when rotating before allowing them to work with apparatus. Use mats and provide gradual progressive activities to develop confidence when doing rotational work.

      Equipment

      1 mat between 2, 4 benches, 4 gymnastics tables

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What skill would be particularly important to develop with your partner when pulling away from each other to perform a balance?

      Correct answer: trust
      creativity
      flexibility

      Q2.
      How long should you aim to hold a balance to show control?

      2 seconds
      Correct answer: 4 seconds
      6 seconds

      Q3.
      Why would it be useful to repeatedly practice complex balances?

      to build anxiety
      to build excitement
      Correct answer: to build confidence

      Q4.
      What type of balance involves a pair of gymnasts pushing together to stay still?

      still balance
      Correct answer: counter balance
      counter tension balance

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following can help you add control to rotational movements?

      Correct answer: good posture
      good knowledge
      good hearing

      Q2.
      What word describes spinning or turning something around a central point

      Correct Answer: rotation, rotate

      Q3.
      What 3 qualities should all of your movements be performed with?

      Correct answer: balance, control, coordination
      balance, care, co-operation
      agility, balance, coordination

      Q4.
      When landing a cartwheel, which direction should your feet be facing in relation to where they started?

      the opposite direction
      Correct answer: the same direction
      any direction

      To help you plan your 7 physical education lesson on: Rotation and control, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...