Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can demonstrate good take off, flight and landing techniques with control and balance using a springboard.

      Key learning points

      1. Move: good springboard technique requires a controlled run up and correct foot placement on the springboard.
      2. Move: taking off from the springboard involves pushing upwards and extending the arms overhead to assist with height.
      3. Think: understanding how good technique using a springboard can generate flight will help you perform controlled jumps.
      4. Feel: continuing to try even when apprehensive about using a springboard will develop your self-confidence.
      5. Connect: completing group challenges using a springboard requires excellent collaboration and communication skills.

      Keywords

      • Flight - when we are in the air, not touching the ground or equipment

      • Springboard - a specially designed board using in gymnastics to help generate upward momentum

      • Take-off - transitioning from the ground into the air and could use apparatus such as a springboard

      Common misconception

      Pupils struggle to coordinate their take off on to the springboard. Pupils land on the springboard with their heels.

      Use a short run up to develop good take off technique focusing on 1 foot to 2 feet on the springboard. Pupils should always land on the balls of their feet to get more lift from the springboard. 

      Teacher tip

      Pupils should already know how to land safely with knees bent and upright posture. However, if pupils lack confidence and control when jumping, set up stations away from the springboards where they can work on their basic jumps techniques and safe landings.

      Equipment

      1 mat between 2, 4 springboards (or as many as available)

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How can you absorb impact to protect you from injury when jumping?

      look up
      Correct answer: bend your knees
      sit down

      Q2.
      What jump are you performing when extending arms and legs out to create an ‘X’ shape?

      straddle
      straight
      Correct answer: star

      Q3.
      Where should your arms be when performing a straight jump?

      by your side
      Correct answer: extended
      in front

      Q4.
      When jumping from apparatus, which of the following is most important?

      Correct answer: control
      power
      flexibility

      4 Questions

      Q1.
      What does a springboard help us to generate?

      agility
      Correct answer: flight
      control

      Q2.
      How many feet should you push off the springboard or the floor to gain height?

      Correct Answer: 2, two

      Q3.
      If we gradually extend our run up to generate more height off the springboard, what can this help us develop?

      teamwork
      strength
      Correct answer: self-confidence

      Q4.
      What is the stage of the jump called where we transition from the ground to their air using a springboard?

      Correct Answer: take off

      To help you plan your 7 physical education lesson on: Using apparatus to aid flight, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...