Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Vaulting with control and creativity

      Lesson details

      Learning outcome

      I can vault with control and creativity.

      Key learning points

      1. Move: when vaulting, your push off needs to be strong and explosive to drive the body upwards.
      2. Move: when landing keep your arms out to the side or slightly in front to help with balance and control.
      3. Think: a faster run-up generates more power and height, providing extra time to complete more creative vaults.
      4. Feel: running fast at the springboard can be scary, but it leads to success, a sense of achievement and a better vault
      5. Connect: supporting others to build confidence in attempting the vault will also help you develop your own confidence.

      Keywords

      • Vault - an activity in gymnastics where you run towards a springboard and jump on to or over a vaulting table performing various movements before landing on a mat

      • Lannding - touching the ground after performing a skill e.g. jump or dismount

      • Box top - a piece of apparatus used for vaulting with a flat or slightly rounded surface to jump over or on to

      Common misconception

      Pupils fear running at speed to jump on to the springboard or are reluctant to jump on to a vault/box top. Pupils have poor technique on the springboard. Pupils fear straddling the box.

      Build confidence by breaking the skill down. Practise without the box top or with a lower box gradually increasing height. Develop good foot positioning on the springboard before adding in the box top. Pupils could straddle on to the box first.

      Teacher tip

      It is a good idea to approach vaulting lessons with 'stations' so you can provide lots of choice for pupils. Provide apparatus at different heights with some stations where there is no run up so you have an inclusive environment where everyone can achieve.

      Equipment

      1 mat between 2, 4 springboards (or as many as available), 4 tables/box tops, a buck (optional)

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      After your run up, which direction do you push off the springboard to gain height?

      Correct answer: upwards
      forwards
      downwards

      Q2.
      What should you always try to be before jumping off apparatus?

      excited
      fast
      Correct answer: balanced

      Q3.
      Which part of your body helps to generate more height when jumping?

      Correct answer: arms
      eyes
      neck

      Q4.
      Which skill helps with excellent timing when performing a pair sequence?

      agility
      Correct answer: communication
      landing

      4 Questions

      Q1.
      What is the stage of the jump called where you touch the ground after performing skill such as a jump or a dismount?

      Correct Answer: landing, land

      Q2.
      What could help you generate more power to stay in the air longer for your vault?

      Correct answer: faster run up
      support from partner
      creativity

      Q3.
      What could you do to help you make a vault easier if you are finding it too difficult?

      run faster
      give up
      Correct answer: lower the apparatus

      Q4.
      How can you help others to improve their vaulting performance?

      Correct Answer: give feedback, provide feedback

      To help you plan your 7 physical education lesson on: Vaulting with control and creativity, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...