New
New
Lesson 6 of 12
  • Year 9

Build confidence

I can build confidence in others to increase motivation to complete a task.

Lesson 6 of 12
New
New
  • Year 9

Build confidence

I can build confidence in others to increase motivation to complete a task.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: holding and executing bodyweight exercises successfully requires maximal effort.
  2. Think: overcoming a challenge requires altering your own mindset in order to motivate and empower others.
  3. Feel: creating a positive motivational environment allows self confidence to blossom for all.
  4. Connect: building self-confidence in others through motivation and positive encouragement demonstrates leadership.

Keywords

  • Self-confidence - believing in your own abilities

  • Motivation - feeling confident in your abilities can boost your drive to achieve your goal

  • Mindset - the way you think and feel about things

Common misconception

Pupils think confidence is constant.

Fluctuations in confidence are very normal. It is not a static state and often determined by the environment your are in and any previous experience you have of that environment.


To help you plan your year 9 physical education lesson on: Build confidence, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Make confidence, mindset and motivation explicit by asking pupils when they have used these in the lesson and how these skills be used outside of the PE environment.
Teacher tip

Equipment

volleyballs, wall area.

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which is the correct E of the STEP principle?

elevate
excite
Correct answer: equipment

Q2.
Which method is used to solve disagreements?

problem solving
Correct answer: conflict resolution
equipment

Q3.
Which characteristic would you associate with patience?

Correct answer: calm
courage
chaotic

Q4.
What shows that someone is taking others' feelings into account?

Correct answer: respect
anthority
praise

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which is correct for something confidence is not?

Correct answer: constant
fluctuating
changing

Q2.
As a leader, what type of motivation can you offer?

internal
Correct answer: external
growth

Q3.
What is the name for the way you think or feel about things?

Correct Answer: mindset

Q4.
To motivate and influence others to overcome a challenge makes them feel?

Correct Answer: empowered

Additional material

Download additional material