New
New
Lesson 11 of 12
  • Year 9

Build resilience

I can demonstrate resilience and focus through a challenging HIIT session.

Lesson 11 of 12
New
New
  • Year 9

Build resilience

I can demonstrate resilience and focus through a challenging HIIT session.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: completing a HIIT workout requires the correct technique for energy efficiency, to prevent quick fatigue.
  2. Think: knowing how HIIT training can improve fitness like speed, power and aerobic endurance, improves performance.
  3. Feel: overcoming a challenge builds resilience and leaves you feeling proud for continuing when it was hard.
  4. Connect: resilient leaders inspire others to overcome challenges fostering a sense of shared strength and determination.

Keywords

  • Resilience - the ability to keep going even when it is difficult

  • Focus - concentrating on the task without being distracted

  • Challenge - a difficult task or situation that requires effort and skill to overcome

Common misconception

Pupils think HIIT is only for experienced athletes.

HIIT can be modified to suit all fitness levels. It can be a valuable and quick tool to improve many components of fitness. The intervals can be shorter for beginners and the exercises less intense.


To help you plan your year 9 physical education lesson on: Build resilience, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

The lesson uses an example HIIT session. Please use alternatives such as 'just dance' or programmed cardiovascular machines or example HIIT videos.
Teacher tip

Equipment

music, stopwatch/timer, mats

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is the leader doing if they respond to the conditions as they arise?

asserting
Correct answer: adapting
arranging

Q2.
What is the leader showing if they respond to the conditions quickly and with little panic?

Correct answer: flexibility
finesse
frustration

Q3.
Which of the following is correct technique for a squat exercise?

Correct answer: straight back
curved back
chest down

Q4.
Which of these can be both physical, mental and social?

fitness
components
Correct answer: well being

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which word is associated with carrying on even if things are difficult?

restore
recharge
Correct answer: resilience

Q2.
Which is the correct word for the second I in HIIT?

intensity
internal
Correct answer: interval

Q3.
How can HIIT be changed to suit all fitness levels?

Correct Answer: modified

Q4.
Which word do we associate with a difficult task or situation?

Correct Answer: challenge