New
New
Lesson 5 of 12
  • Year 9

Conflict resolution

I can utilise leadership qualities to enable conflict resolution with patience and respect.

Lesson 5 of 12
New
New
  • Year 9

Conflict resolution

I can utilise leadership qualities to enable conflict resolution with patience and respect.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: consistently striving to perform with the correct technique supports our time to find success.
  2. Think: deciding the best strategy can support the opportunity to resolve any conflict.
  3. Feel: being calm in moments of conflict will enable a measured approach to discover a resolution.
  4. Connect: supporting others to resolve any conflicts that may arise shows patience and respect.

Keywords

  • Conflict resolution - finding a way to solve disagreements or problems between people

  • Patience - staying calm and not getting frustrated when things don't go to plan

  • Respect - showing consideration for other people's feelings, opinions and beliefs

  • STEP - space, task, equipment, participants

Common misconception

Pupils think conflict is negative and should always be avoided.

In reality, resolving conflict is an important lifeskill that can also be the catalyst for creativity and innovation. It can challenge assumptions but does need to be managed constructively.


To help you plan your year 9 physical education lesson on: Conflict resolution, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

The conditions to change STEP are best placed in a box for pupils to pick out or added to a dice/spinner.
Teacher tip

Equipment

goals, choice of balls, cones, bibs, conditions for conflict resolution

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which is a plan to achieve a goal?

Correct answer: strategy
structure
suggestion

Q2.
Which is a way to fix something?

stable
Correct answer: solution
spot

Q3.
Which word indicates that a challenge has been achieved?

offered
overt
Correct answer: overcome

Q4.
How might a strategy be written down?

table
diagram
Correct answer: action plan

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which is the correct T of the STEP principle?

Target
Teacher
Correct answer: Task

Q2.
What does conflict resolution aim to solve?

danger
Correct answer: disagreements
diversity

Q3.
What is being shown if remaining calm and not frustrated?

Correct Answer: patience, patient

Q4.
Conflict resolution can be the catalyst to innovation and what else?

Correct Answer: creativity

Additional material

Download additional material