New
New
Lesson 4 of 12
  • Year 9

Decision making and problem solving

I can demonstrate decision making and problem solving skills.

Lesson 4 of 12
New
New
  • Year 9

Decision making and problem solving

I can demonstrate decision making and problem solving skills.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: using the correct technique in team building activities requires balance and coordination.
  2. Think: creating a clear plan of action involves careful planning and decision making.
  3. Think: formulating a strategy and devising a solution for progress towards a goal requires problem solving.
  4. Feel: taking responsibility for our team and demonstrating self-discipline helps to overcome challenges.
  5. Connect: finding a solution to solving a problem as a team requires effectively communicating the strategy.

Keywords

  • Strategy - a plan or method to achieve a goal or solve a problem

  • Solution - an answer or way to fix a problem

  • Responsibility - being in charge of something and making sure it gets done

Common misconception

Pupils think to solve a problem has a just one single option.

Problem solving is not linear, nor is there only one universal problem solving technique. The right approach depends on the nature of the problem in a specific context.


To help you plan your year 9 physical education lesson on: Decision making and problem solving, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

For human knot and connection in cycle 1, the preference might be for pupils to be connected using a relay baton or bib. In cycle 3, tennis rackets can be used an alternatives for sections of drainpipe.
Teacher tip

Equipment

cones 40+ (3 colours), hoops, buckets, tennis balls, tablle tennis balls, small pieces of guttering / tennis rackets

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which type of feedback is associated with helpful suggestions?

positive
negative
Correct answer: constructive

Q2.
Which type of listening shows a leader paying attention?

Correct answer: active
action
accelerate

Q3.
What type of exercise is a forward lunge?

resistance
Correct answer: bodyweight
flexible

Q4.
Which would be the purpose of positive feedback?

Correct answer: encourage
hinder
reflect

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What word describes being in charge of something?

reactive
resilient
Correct answer: responsible

Q2.
Which is required to keep going to overcome a challenge?

Correct answer: self-discipline
hope
creativity

Q3.
What can be created to devise a strategy to reach a solution?

Correct Answer: action plan

Q4.
What is the word to describe problem solving not always having a single option approach?

Correct Answer: non linear