New
New
Lesson 9 of 12
  • Year 9

Emotional intelligence

I can manage my emotions appropriately and empathise with others so everyone can be included.

Lesson 9 of 12
New
New
  • Year 9

Emotional intelligence

I can manage my emotions appropriately and empathise with others so everyone can be included.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: giving full attention to someone includes standing still and having open body language.
  2. Think: connecting emotional intelligence with accepting and valuing difference, supports successful leadership.
  3. Feel: responding to the needs of others with empathy can feel rewarding.
  4. Connect: addressing the needs of others and including everyone helps leaders build deeper, more meaningful connections.

Keywords

  • Empathy - understanding how someone else is feeling

  • Emotional intelligence - the ability to understand and manage your own emotions and to recognise the emotions of others

  • Inclusion - making sure everyone feels valued and listened to

Common misconception

Pupils think emotional intelligence is simply about being nice or positive and is a fixed trait.

Emotional intelligence is recognising, expressing and managing emotions. It can be developed and improved with practice and feedback.


To help you plan your year 9 physical education lesson on: Emotional intelligence, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Use the 'taught not caught' approach in the tasks and make the keywords explicit by using the words regularly and unpicking when this has been demonstrated, and how this can be used in others ares of life.
Teacher tip

Equipment

benches, cones

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which is correct for a leader who completes things on time?

positive
Correct answer: punctual
prioritise

Q2.
Which circuit training exercise uses a bench?

Correct answer: step ups
core twist
broad jumps

Q3.
What do participants feel if the timing of an exercise session is clear?

care
confusion
Correct answer: clarity

Q4.
How is circuit training organised?

Correct answer: stations
different terrain
shuttles

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
As well as feeling valued, what else does being included lead to?

Correct answer: heard
watched
signed

Q2.
What does emotional intelligence recognise in yourself and others?

techniques
traits
Correct answer: emotions

Q3.
What is empathy understanding in an individual?

Correct Answer: feelings

Q4.
Emotional intelligence changes over time, what does it show acceptance and value of?

Correct Answer: difference, diversity