New
New
Lesson 2 of 12
  • Year 9

Goal setting and motivation

I can set goals using SMART targets to increase motivation through teamwork activities.

Lesson 2 of 12
New
New
  • Year 9

Goal setting and motivation

I can set goals using SMART targets to increase motivation through teamwork activities.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: completing teamwork activities with high intensity requires good body control and balance.
  2. Think: remain calm and focussed to complete a challenge.
  3. Think: apply specific, measurable and achievable targets of the SMART principle to improve team productivity.
  4. Feel: be motivated through target setting to increase positive engagement in teamwork activities.
  5. Connect: working with others to set goals improves motivation for all.

Keywords

  • Goal - a specific aim or target that a person or group strives to achieve

  • SMART targets - a goal should be: specific, measurable, achievable, recorded and timed

  • Commitment - the dedication and determination to follow through on a plan or goal with consistent effort and responsibility

Common misconception

Pupils think a goal or a target it the end product or outcome to be achieved.

A goal can be based on outcome, however it can also be a goal set about the performance or process of doing something. For example, building a 3-2-1 pyramid in the quickest time compared to building the 3-2-1 pyramid without dropping any objects.


To help you plan your year 9 physical education lesson on: Goal setting and motivation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

The examples of equipment used in this lesson can be changed for any alternative building objects or implements that can be used a 'keepy uppy' task.
Teacher tip

Equipment

stacking cups - set of 6/12 per group, string, rubber bands, bean bags, table tennis balls

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is the outcome of a leader using fun activities?

encouragement
Correct answer: enjoyment
empathy

Q2.
Which reflects the ability to share information with others?

courage
creativity
Correct answer: communication

Q3.
Which is correct for making a voice heard?

Correct answer: projection
shout
soften

Q4.
What can too much information lead to?

clarity
Correct answer: overload
calmness

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which is the S from SMART target?

speed
Correct answer: specific
suggest

Q2.
Which SMART principle is being adhered to when writing down a target?

measurable
achieveable
Correct answer: recordable

Q3.
Which is demonstrated when showing commitment to achieve a goal?

Correct answer: determination
decisive
distance

Q4.
What type of goal is set based on the end target?

Correct Answer: outcome