New
New
Lesson 1 of 12
  • Year 9

Leadership skills

I can demonstrate leadership skills in a small group.

Lesson 1 of 12
New
New
  • Year 9

Leadership skills

I can demonstrate leadership skills in a small group.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: moving with confidence and projecting your voice, supports others to succeed.
  2. Move: being ready to move and respond in a variety of different challenges leads to success.
  3. Think: good communication improves teamwork, enabling a higher chance of a successful outcome.
  4. Feel: completing an activity successfully in a team requires self-motivation to keep trying.
  5. Connect: taking turns to be the communicator shows fairness and ensures everyone respects each other.

Keywords

  • Leader - someone who guides and influences others to achieve their goals

  • Teamwork - working with other people to complete a task

  • Communication - sharing ideas and information with others

Common misconception

Pupils think all effective leaders are loud and shout to be heard.

It is common to hear a leader with a voice which is projected when communicating. However, there is so much to effective leadership beyond verbal communication, such as, active listening, knowing your team and showing empathy, to name a few.


To help you plan your year 9 physical education lesson on: Leadership skills, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Where possible keep activity levels high. You may want to have images of inspirational leaders around the room to spark conversation about effective leadership.
Teacher tip

Equipment

large sheets of plain paper / wallpaper, mini whiteboards, 1 pen between 2, choice of ball, 20 cones

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What type of communication is a hand signal?

verbal
non verbal
Correct answer: projection

Q2.
How might a leader stop a game?

Correct answer: whistle
stopwatch
clap

Q3.
What are we demonstrating if a teammate feels heard?

fear
isolation
Correct answer: respect

Q4.
What type of communication is used when giving instructions in a demonstration?

Correct answer: verbal
non verbal
body language

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How can you show fairness and respect in group tasks?

be dominant
Correct answer: take turns
isolate quieter members

Q2.
Which is a characteristic of an effective leader?

Correct answer: listens to others
decides alone
shouts at others

Q3.
What type of voice demonstrates being supportive?

Correct Answer: clear and calm, clear, calm

Q4.
What should happen with instructions to ensure they are fully understood?

Correct Answer: repeated