New
New
Lesson 12 of 12
  • Year 9

Summarising and reflecting on personal leadership skills

I can use self-assessment to reflect on my personal leadership skills, identifying strengths and areas for improvement.

Lesson 12 of 12
New
New
  • Year 9

Summarising and reflecting on personal leadership skills

I can use self-assessment to reflect on my personal leadership skills, identifying strengths and areas for improvement.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: participating in activities with maximum effort allows for a fun review of leadership.
  2. Think: constantly evolving as a leader and working on areas for improvement requires reflection.
  3. Feel: growing in confidence while developing leadership requires listening to our strengths and areas of development.
  4. Connect: trust in ourselves and others is developed through openness and reflection.

Keywords

  • Self-assessment - the process of evaluating oneself

  • Strengths - the leadership qualities you feel you perform well at

  • Weaknesses - the leadership qualities you feel are an area for improvement

Common misconception

Pupils think self-assessment is similar to being assessed in something.

Self-assessment is an opportunity to reflect and does not count towards any assessment. It is positive. Leaders are able to grow from self-assessments as they recognise strengths, but more importantly, identify keys areas of improvement.


To help you plan your year 9 physical education lesson on: Summarising and reflecting on personal leadership skills, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Please use a leadership review that works for the pupils. For example, they could complete a postcard which is posted at the end of the session. Alternatively, this could be completed as a peer-assessment opportunity.
Teacher tip

Equipment

balls, balloons (1 between 2), leadership skills / activities (additional materials), various depending on choice of activity.

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is the H in HIIT?

height
health
Correct answer: high

Q2.
What are we demonstrating if we are remaining on task?

Correct answer: focus
fitness
frustration

Q3.
In a standard tabata, how many seconds if the work interval?

10
Correct answer: 20
30

Q4.
Which of the following does HIIT improve?

Correct answer: speed
reaction time
flexibility

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is the process of evaluating oneself?

self- review
self-analysis
Correct answer: self-assessment

Q2.
What is the process when considering areas of improvement for leadership?

Correct answer: reflection
reverse
rearrange

Q3.
What are the leadership qualities you performed well at?

Correct answer: strengths
weaknesses
skills

Q4.
How does self-assessment evolve?

Correct Answer: changes over time, changing

Additional material

Download additional material