Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can respectfully participate in balanced competition.

      Key learning points

      1. Move: taking smaller steps and keeping a low centre of mass when cornering in a slalom will help to maintain balance.
      2. Think: to overcome conditions that are placed upon an individual or a team, problem solving and teamwork is required.
      3. Feel: embracing challenges will enable you to make more progress, building a greater sense of achievement.
      4. Connect: adapting competitive situations to make them more balanced maintains motivation and enjoyment levels.

      Keywords

      • Balanced competition - conditions are applied to teams or individuals to ensure fairness and equal chances of winning

      • Respect - regard for the feelings, wishes or rights of others

      • Challenge - something that needs great mental or physical effort in order to be done successfully and therefore tests a person's ability

      Common misconception

      Pupils seek the easiest opportunity to guarantee a win.

      Winning an unfair or unbalanced race/competition is a hollow victory and greater satisfaction comes from winning a balanced contest where both individuals/teams have a good chance of winning.

      Teacher tip

      Reward effort over outcome. Encourage pupils to make the decision to maximise challenge in favour of choosing the path of least resistence to maximise the chance of winning. This will develop a culture of challenge and risk taking where a positive mindset is more important than performance levels.

      Equipment

      30+ cones; selection of balls that could include footballs, handballs, basketballs, tennis balls etc.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is it called when you achieve individual records in events or specific skills?

      problem solving
      Correct answer: personal best
      resilience

      Q2.
      What is a good indicator of actively participating, sharing skills and supporting others?

      Correct answer: teamwork
      trying hard
      winning

      Q3.
      What do you need to know before being able to plan tactics for a game?

      time of day
      wind direction
      Correct answer: rules

      Q4.
      What can shifting the focus away from the outcome of a competition cause?

      Correct answer: build confidence
      de-motivate
      create uncertainty

      4 Questions

      Q1.
      How can you maintain balance when running a slalom?

      Correct answer: small steps
      long strides
      stand tall

      Q2.
      How might a team feel if they win too easily due to low levels of challenge?

      Correct answer: bored
      excited
      proud

      Q3.
      If a team is finding a competition too easy, how could challenge be increased for that team?

      increase it’s players
      restrict the opponents
      Correct answer: add scoring restrictions

      Q4.
      What do you show if you play fairly and follow the rules?

      a winning mindset
      Correct answer: respect for all
      lack of motivation

      To help you plan your 8 physical education lesson on: Balanced competition, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...